Pangolinul, al treilea cel mai braconat animal din lume. De ce este considerat o delicatesă
0
Pangolinul este unul dintre cele mai traficate animale din lume. Este foarte căutat atât pentru carne, cât şi pentru solzi.
Pangolinul este considerat delicatesă, carnea valorând până la 1.000 de dolari pe piaţa neagră. În China, sunt o miză mare pentru solzii pe care localnicii îi transformă în leacuri folosite în medicina tradiţională.
Exista opt specii de pangolin, raspandite in zone din Africa si Asia, potrivit Encyclopaedia Britannica. Aceste animale au lungimi cuprinse intre 30 si 90 cm si cantaresc intre 5 si 27 de kilograme. Cu exceptia părţilor laterale ale feţei şi a părţii inferioare ale corpului, pangolinii sunt acoperiţi cu solzi protectori, dispuşi precum ţiglele pe acoperişul unei case. Unele specii îşi petrec aproape tot timpul în copaci. Altele, precum pangolinul uriaş, trăiesc doar pe sol.
Toţi pangolinii sunt animale timide, nocturne, cu botul alungit si lipsite de dinţi, care se hrănesc cu termite, furnici şi alte insecte. Îşi localizează hrana folosindu-se de miros. Picioarele pangolinilor sunt prevăzute cu gheare

puternice şi încovoiate, cu care pot distruge muşuroaiele furnicilor şi termitelor, dar şi cuiburile altor insecte.
Pe lângă solzi, pangolinii mai folosesc, pentru apărare, substanţe urât mirositoare pe care le elimină din glande anale de mari dimensiuni. Reproducerea are loc o singură dată pe an, iar femelele nasc câte un pui, rareori doi. Durata de viaţă în sălbăticie nu este cunoscută cu exactitate, dar unii pangolini au trait 20 de ani în captivitate.
Toate cele opt specii sunt vanate pentru carne, solzi, piele şi organe. Solzii acestor animale sunt utilizaţi, la fel ca şi alte părţi ale corpului, în Asia pentru prepararea unor medicamente tradiţionale.
Pangolinul este al treilea cel mai braconat animal din lume, dupa elefanţi şi rinoceri. Cercetătorii au arătat recent că epidemia de Covid-19 ar putea avea ca sursă pangolinul, dar informaţiile publicate nu au fost certificate sută la sută.