VIDEO Încă o familie obţine suspendarea lucrărilor la Autostrada Sebeş - Turda. Drama oamenilor de la Oarda de Sus, obligaţi să îşi ceară dreptatea în justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuinţa famililei Ţăran se află la câţiva metri de autostradă. Foto: captura youtube ”Z”
Locuinţa famililei Ţăran se află la câţiva metri de autostradă. Foto: captura youtube ”Z”

O a doua familie din localitatea Oarda de Sus, de lângă Alba Iulia, a obţinut, definitiv, în justiţie, suspendarea lucrărilor pe lotul 1 al Autostrăzii Sebeş - Turda în zona punctului de lucru aflat la câţiva metri de locuinţa acesteia.

Şantierul Autostrăzii Sebeş – Turda provoacă în zona cartierului Oarda de Sus al municipiului Alba Iulia veritabile drame printre locuitori. Două familii trăiesc un adevărat coşmar având în vedere că utilajele constructorului acţionează la câţiva metri de propriile locuinţe.

Una dintre familii (Lăncrănjan) a reuşit să obţină în justiţie, în noiembrie 2019, oprirea lucrărilor până la realizarea sistemului de izolare fonică a locuinţei. O a doua familie (Ţăran) a reuşit acelaşi lucru ca urmare a unei ordonanţe preşedinţiale emisă miercuri, 11 martie 2020, de Tribunalul Hunedoara. Procesul a fost mutat în judeţul vecin la solicitarea antreprenorului care construieşte lotul 1 al autostăzii, compania italiană Impresa Pizzarotti.

Minuta deciziei de la Tribunalul Hunedoara:

”Admite în parte cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de reclamanţii Ţăran Crinela, Şăran Ion şi Şeulean Andreea, domiciliaţi în Oarda de Sus, judeţul Alba, în contradictoriu cu pârâţii Impresa Pizzarotti & C S.p.A. - Italia  şi Statul Român prin Ministerul Transporturilor prin C.N.A.I.R. – Compania Naţională a Infrastructurii Rutiere S.A. şi în consecinţă: Dispune suspendarea temporară a executării lucrărilor la punctul de lucru Oarda de Sus al Autostrăzii Sebeş-Turda, lotul l, în proximitatea imobilului proprietatea reclamanţilor anterior indicat, până la respectarea măsurilor prevăzute în acordul de mediu RO – ANPM 01/30.09.2009, revizuit la 31.10.2013 şi în 26.11.2015, prin izolarea fonică a imobilului proprietatea reclamanţilor situat administrativ în Alba Iulia, Oarda de Sus, şi respectarea tuturor masurilor de protecţie (referitoare la noxe şi praf) impuse prin autorizaţia de construire şi acordul de mediu aferente obiectivului de investiţii Autostrada Sebeş-Turda Lotul 1 - punct de lucru Oarda de Sus - în zona imobilului proprietatea reclamanţilor. Obligă pârâţii la plata sumei de 5.100 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în fond şi în apel, în favoarea reclamanţilor. Definitivă, provizorie şi executorie de îndată, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen”.

Potrivit proiectului, în cazul familiei Ţăran zona de siguranţă a autostrăzii, care presupune un zid de beton şi umplutură, va ajunge la doar 2 metri de colţul propriei locuinţe. Oamenii au reclamat faptul că instituţiile statului din Alba, care ar trebui să supravegheze respectarea indicatorilor asumaţi de constructor prin acordul de mediu şi celelalte legi care ar trebui respectate, îi ignoră. Locuitorii afectaţi nu se opun proiectului dar nu au înţeles niciodată de ce nu au fost expropriaţi, fiind, practic, condamnaţi să trăiască toată viaţa la câţiva metri de viitoarea autostradă. Stadiul lucrărilor la lotul 1, între Sebeş şi Alba Iulia, este de circa 83%, cei 17 kilometri urmând a fi finalizaţi în anul 2020.

femeie autostrada alba

Crinela Ţăran este obligată să traiască lângă şantierul autostrăzii. Foto: alba24.ro

Crinela Ţăran trăieşte împreună cu familia ei: soţul, fiica, ginerele şi nepoata în vârstă de un an, la câţiva metri de infernul utilajelor şi al maşinilor de mare tonaj. Sunt oameni cu bun simţ, care au muncit toată viaţa să aibă o casă. Statul, cu de la sine putere, le-a rupt o bucată din curte, doar atât cât era nevoie pentru a trece pe la ei zidul de sprijin al autostrăzi. Este vorba despre o suprafaţă de 160 de metri pătraţi. Pentru a obţine, însă, despăgubirea au fost obligaţi să dea instituţiile statului în judecată pentru că nu s-a emis timp de 4 ani hotărârea privind expropierea şi acordarea banilor. Separat, oamenii au solicitat includerea în procesul de expropriere şi a restului de teren, respectiv a casei. Tribunalul Alba a respins, în iunie 2019, acţiunea familiei Ţăran, dar decizia a fost contestată la Curtea de Apel. Într-un alt proces, aceştia solicită daune de 235.000 de lei de la Statul Român pentru afectarea dreptului de proprietate. 

autostrada casa alba

„Avem şi un copil mic în casă, de un an, cum va suporta copilul ăla condiţiile de aici, că e şantier, se construieşte o autostradă. Vin utilaje grele, vin compactoarele, care zguduie casa din temelii. Au expropriat până mai jos de proprietatea noastră, când au ajuns la noi au îngustat culoarul de expropriere până a trecut de proprietatea doamnei Lăncrănjan şi apoi s-a lărgit din nou. Noi cerem deja de ani de zile să ne exproprieze şi nu ne ia nimeni în seamă. Ei spun că în zona de protecţie nu sunt obligaţi să ne exproprieze. Am mers în instanţă, dar durează foarte mult”, spune Crinela Ţăran. Potrivit legislaţiei în vigoare, Statul Român nu ar putea fi obligat să cumpere, respectiv să exproprieze, o proprietate. 

Femeia spune că nu mai pot locui în casa pe care au construit-o cu mare greutate şi care a fost finalizată cu puţin timp înainte de a se anunţa traseul autostrăzii. Oamenii au reclamat şi faptul că trebuiau să fie atenţionaţi de către reprezentanţii Primăriei Alba Iulia cu privire la schimbarea traseului, pentru că nu şi-ar mai fi construit casa în zona respectivă. Locuinţa familiei Ţăran şi noua autostradă Sebeş - Turda. 

”Imobilul nu se află în zona de siguranţă a autostrăzii iar faptul ca acest imobil se găseşte în zona de protecţie nu obligă beneficiarul investiţiei să exproprieze şi acea zonă. Mai mult decât atât, Antreprenorul (responsabil de proiectare si execuţie) a considerat suficient coridorul pus la dispoziţie de Compania Naţionala de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, iar in realizarea soluţiei tehnice nu a invocat necesitatea realizării unor exproprieri suplimentare”, astfel justifică CNAIR decizia de a nu propune pentru expropriere casa familiei Ţăran. În prezent, locuinţa este în extravilanul municipiului Alba Iulia, fiind eliminată din intravilan fără a fi anunţaţi proprietarii. Timp de câţiva ani au continuat să plătească impozite ca la oraş fără să li se spună nimic. Au primit vestea abia când au vrut să facă o lucrare în curte şi nu au primit autorizaţie pentru că nu mai erau în zona de intravilan.

Citiţi şi:

 

FOTO Impact mortal între un Porsche şi un Touareg. Un bărbat de 47 de ani a decedat pe loc

 

Patru persoane venite din Italia, amendate de DSP Alba cu 80.000 de lei pentru că nu au respectat măsurile de izolare la domiciliu

 

Afacerea telefoanelor mobile ieftine vândute în magazine sub carcase celebre. „Tunul“ calculat - peste 1 milion de euro

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite