Pacienți monitorizați wireless la un spital din Ardeal. Starea fiecărui bolnav, cunoscută în timp real

0
Publicat:

Singura secţie de Cardiologie din Alba, respectiv cea a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia, a fost modernizată printr-o investiţie de aproape 5,7 milioane de lei. Secția a fost dotată cu aparatură de ultimă generație.

Noua secție are cele mai moderne dotări FOTO Adevărul
Noua secție are cele mai moderne dotări FOTO Adevărul

„Toată finanţarea de aproape 5,7 milioane de lei a fost asigurată de către Consiliul Judeţean Alba. Din această sumă, 2,5 milioane de lei s-au folosit pentru partea de construcţii, iar restul pentru dotări. Sunt 7 saloane cu câte 4 paturi şi un salon cu o rezervă de 2 paturi. Secţia are 10 medici, dintre care 3 medici primari şi 7 medici specialişti, 21 de asistenţi medicali principali, 7 infirmiere, 3 îngrijitoare de curăţenie, un statistician medical şi un registrator medical", a declarat managerul SJU Alba Iulia, Diana Mârza.

Ea a menţionat că fiecare salon dispune de grup sanitar propriu. Saloanele sunt dotate cu frigider, noptiere cu măsuţe, televizoare, aer condiţionat, cărucioare de tratament, injectomate şi tensiometre. De asemenea, există şi un salon USTACC (unitate de supraveghere şi tratament avansat al pacienţilor cardiaci critici), cu nouă paturi de terapie intensivă, dotat cu saltele antiescară şi cântar.

În urma modernizării, secţia dispune de un cabinet de explorări funcţionale, echipat cu o bandă de alergat, o bicicletă pentru testare la efort, un defibrilator, un aparat EKG, holter EKG şi holter TA. În cadrul secţiei mai există, potrivit managerului, şi o sală de tratament, o magazie pentru materiale, un cabinet pentru medici, mai multe magazii, o sală de mese şi un oficiu.

Paturile salonului d eterapie intensivă FOTO Adevărul
Paturile salonului d eterapie intensivă FOTO Adevărul

Pe lângă dotările specifice secţiei, există dotări generale care asigură siguranţa şi confortul pacienţilor, care includ o instalaţie de supraveghere video a căilor de acces, o instalaţie de internet (hotspot Wi-Fi), o instalaţie de iluminat de securitate şi veghe conform cerinţelor ISU, un sistem de apelare asistenţă, un sistem de detecţie şi semnalizare incendiu şi rampe medicale pentru oxigen şi vacuum.

„Cu această inaugurare, ne apropiem de sfârşitul renovărilor secţiilor spitalului. Mai sunt 4 secţii şi blocul operator. (...). Prin toate lucrările pe care le-am făcut, încercăm să creştem atât confortul hotelier al pacienţilor, dar în acelaşi timp să creştem capacitatea de tratament al acestora. Astfel, toată aparatura este de ultimă generaţie. Avem oameni care ştiu să lucreze cu aceste aparate", a spus directorul medical al SJU Alba Iulia, Dan Crainic.

Pentru monitorizarea pacienților a fost realizat un sistem de telemetrie care poate urmări pacientul când pleacă la investigații, prin wireless, cunoscându-se tot timpul starea acestora. 

„De fiecare dată când conducerea spitalului ne-a cerut finanțări am spus așa: dacă un aparat salvează o viață, acela trebuie să fie aici în spital. Nicio viață nu o putem socoti în bani sau în altceva. Aceasta a fost convingerea și va fi de acum înainte. Vom continua să aducem fonduri guvernamentale și, în primul rând, fonduri europene pentru ca să facem din Spitalul Județean Alba unul modern”, a declarat președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite