Operație în premieră la un mic spital din Transilvania. Protezare a genunchiului la un pacient de 65 de ani
0Echipa medicală a Compartimentului Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Municipal Blaj a efectuat o operație de protezare a genunchiului pentru o persoană de sex masculin, în vârstă de 65 de ani, înlocuind articulația genunchiului drept cu o proteză.
Echipa medicală a Compartimentului Ortopedie-Traumatologie de la Spitalul Municipal Blaj a fost formată din dr. Alexandru Tiutiu – medic primar ortopedie-traumatologie, asistente Bloc Operator Nicoleta Veliche și Carmen Cucui, în colaborare cu colegii din Sibiu, dr. Daniel Ciuta – medic primar ortopedie-traumatologie și dr. Răzvan Coza – medic primar ortopedie-traumatologie,
Intervenția chirugicală a decurs normal, fără complicații, deși pacientul suferea și de alte afecțiuni, precum hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, poliartrită reumatoidă, insuficiență mitrală.
Dacă nu s-ar fi efectuat o astfel de intervenție, pacientul ar fi riscat să i se agraveze artroza până la impotență funcțională, cu un genunchi foarte dureros, rigid și lipsit de mobilitate.
Artroplastia este singura alternativă pentru pacienții cu artroză avansată, care se prezintă târziu la medicul ortoped. După operația de protezare a genunchiului, pacientul scapă de durere, se va bucura de o altă mobilitate a genunchiului și va putea să-și desfășoare normal activitatea.
Premiera înregistrată acum la Spitalul Municipal Blaj este rezultatul unor eforturi și demersuri realizate în ultimii ani, cu scopul de a crește calitatea actului medical în cadrul Compartimentului Ortopedie-Traumatologie.
„Dorința mea este ca alături de colegul meu, dr. Radu Petrache, medic primar ortopedie-traumatologie, să putem reuși accesarea programului național de protezare, astfel încât să efectuăm cât mai multe intervenții de acest gen pentru pacienții care se prezintă la Spitalul Municipal Blaj”, afirmă dr. Alexandru Tiutiu, medic primar ortopedie-traumatologie.
Succesul intervenției a avut la bază experiența medicală și numeroasele intervenții chirurgicale ale medicilor, precum și suportul personalului din Blocul Operator și ATI. Această intervenție chirurgicală a necesitat o echipă medicală mai complexă, care i-a inclus și pe dr. Iulian Demean – medic șef Secție ATI, asistenta Alina Pace – ATI și personalul Blocului Operator.
În viitorul apropiat, medicii Compartimentului Ortopedie-Traumatologie vor efectua și operații de artroscopie.
„În cadrul Compartimentului Ortopedie-Traumatologie tratăm o multitudine de afecțiuni osteo-articulare, dintre care traumatismele membrului superior și membrului inferior, cum ar fi fracturi, luxații sau entorse. Pentru fracturi folosim materiale de osteosinteză performante (titan) care permit mobilizarea membrului operat în cel mai scurt timp. Pentru fracturile de col femural efectuăm hemiartoplastii de șold cu proteze cimentate sau necimentate bipolare. Operam și diformități dobândite ale piciorului, anume hallux valgus și deget în ciocan”, a mai spus dr. Alexandru Tiutiu, medic primar ortopedie-traumatologie.