Noi emoţii pentru un primar din Alba. ÎCCJ a respins definitiv o contestaţie în anulare pentru conflict de interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agentia Nationala Integritate FOTO Mediafax

Primarul comunei Lupşa din Alba, Dănuţ Bârzan, are din nou emoţii în ceea ce priveşte mandatul de la conducerea administraţiei locale

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, în 6 noiembrie 2019, o contestaţie în anulare formulată de primar faţă de sentinţa definitivă din septembrie 2018 prin care s-a constatat faptul că acesta s-a aflat în conflict de interese. ”Admite excepţia nulităţii invocată de intimata Agenţia Naţională de Integritate. Constată nulă contestaţia în anulare formulată de contestatorul Bârzan Dănuţ-Vasile împotriva deciziei nr. 2799 din 17 septembrie 2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia contencios administrativ şi fiscal. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 6 noiembrie 2019”, se susţine în cuprinsul deciziei de la ÎCCJ.

Acest lucru poate face ca Agenţia Naţională de Integritate să solicite din nou Instituţiei Prefectului Alba emiterea unui ordin privind încetarea mandatului de primar. Pe rolul ÎCCJ a intrat recent au alt dosar deschis de primarul din Lupşa, prin care solicită revizuirea, respectiv anularea deciziei prin care s-a stabilit existenţa conflictului de interese. Curtea de Apel a respins în iunie 2019 cererea de revizuire, iar primarul a formulat recurs. Un prim ordin emis de prefect anul trecut a fost anulat în instanţă pe motiv că în raportultransmis de secretarului comunei a fost înlocuită fapta de conflict de interese cu cea de incompatibilitate. Prefectul judeţului a emis ordinul pe baza acestui raport, în care se stabilea că primarul ar urma să îşi piardă mandatul pentru că a fost găsit de ANI în incompatibilitate şi nu în conflict de interese, cum era în realitate. La momentul la care a ajuns în instanţă, în decembrie 2018, ordinul a fost suspendat, iar în 5 aprilie 2019 a fost anulat.

primar lupsa alba

Decizia definitivă privind procesul civil al primarului din Lupşa a fost pronunţată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 17 septembrie 2018. Dănuţ Bârzan a deschis, ulterior, mai multe procese, unul la ÎCCJ cu obiectul ”recurs în casaţie” şi un altul la Curtea de Apel Alba Iulia, unde a înregistrat o ”contestaţie în anulare”. La instanţa din Alba Iulia a solicitat şi suspendarea deciziei definitive prin care a fost declarat în conflict de interese, care, însă, a fost respinsă. În paralel a solicitat suspendarea, respectiv anularea ordinului emis de prefectul Dănuţ Hălălai, dosare în care a avut câştig de cauză. Potrivit raportului ANI, în calitate de primar, Dănuţ Bârzan a emis la data de 7 februarie 2013 dispoziţia privind încadrarea soţiei sale pe perioadă determinată, pe postul de referent la Compartimentul Urbanism: cadastru, publicitate imobiliară şi fond funciar din cadrul Primăriei Comunei Lupşa.

Citiţi şi:

Marea explozie a naturii din 1974, fenomenul meteo extrem care a ucis într-o zi 300 de oameni şi a rănit 5.000

VIDEO Dosarul crimei de la Mediaş care a şocat România. Sentinţă surprinzătoare la Tribunalul Sibiu

VIDEO O familie din Alba Iulia a obţinut în justiţie oprirea lucrărilor la Autostrada Sebeş - Turda

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite