Noaptea Muzeelor la Alba Iulia: istoria prinde viaţă cu personaje istorice, jocuri romane, demonstraţii militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evenimentul Noaptea Muzeelor la Alba Iulia
Evenimentul Noaptea Muzeelor la Alba Iulia

Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia organizează şi în 2015 la evenimentul Noaptea Muzeelor - noaptea în care istoria prinde viaţă. Sâmbătă, 16 mai 2015, de la ora 19:00, va avea loc deschiderea oficială a programului care va dura până la ora 01:00.

Alături de cele aproximativ 3.000 de muzee din Europa care organizează acest eveniment se află şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia. La Alba Iulia manifestarea, care a debutat în anul 2008, a reuşit să atragă an de an un public tot conferinta Noaptea Muzeelor04mai numeros. Anul trecut nu mai puţin de 8.000 persoane au trecut pragul muzeului. Din anul 2010 muzeul albaiulian a dat evenimentului un concept special Noaptea în care istoria prinde viaţă, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, dar şi impresionanta istorie a judeţului Alba şi a oraşului Alba Iulia.

Astfel, pentru reamintirea importantelor pagini de istorie care s-au scris pe aceste meleaguri, de acum celebrele Personaje istorice, întruchipate de angajaţii muzeului şi voluntari, vor da viaţă expoziţiei de bază a muzeului. Printre ele, vizitatorii vor avea ocazia să întâlnească multe personalităţi ale istoriei românilor, precum Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, regii României Mari, Ferdinand şi Maria sau primul primar român al oraşului Alba Iulia, Camil Velican. De asemenea, anul acesta la eveniment vor fi prezente toate cele patru trupe de reenactment patronate de muzeul albaiulian: Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis şi Magna Nemesis.

”Cu ani în urmă, Alba era un judeţ în care vorbeam despre Târgul de Fete de pe Muntele Găina şi despre 1 Decembrie, Ziua Naţională a României – în rest, nu se întâmpla absolut nimic. Cu timpul ne-am implicat mult în viaţa culturală a oraşului, a judeţului şi a României, dacă ne gândim la faptul că, iată, personalităţi mari ale culturii româneşti vin aici, la Alba Iulia. Nici nu ne dăm seama cum au trecut cinci ediţii de ”Noaptea Muzeelor”. Noi avem marea bucurie să avem în fruntea instituţiilor de cultură echipe extraordinar de pregătite şi doritoare de a-şi face meseria aşa cum se cuvine. Invităm toţi iubitorii de istorie, de cultură, şi pe toţi locuitorii judeţului Alba, să-şi cunoască istoria”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel.

Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Manifestarea este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM).

Programul evenimentului

Muzeul Naţional al Unirii

Ora 19:00

Deschiderea oficială

Reprezentaţie Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum şi Lupii Apoulonului

Ora 19:30

Parada Personajelor istorice

Orele 19:45 – 01:00

Istoria prinde viaţă în muzeu cu peste 30 de personaje istorice

Atelier de pictat icoane

Momente muzicale: Liviu Cernat şi Ovidiu Pârjol

Curtea Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia

Orele 19:45 – 23:00

Tabără dacică

Atelier de fierărie

Batere de monede/ kosoni

Realizare echipamente şi arme

Pielărie, Confecţionat podoabe etc

Muzeul Principia

Orele 19:45 – 23:00

Atelier de bătut monede romane (denari)

Jocuri romane

Demonstraţii militare etc.

Ora 20:30

Dansuri romane: Magna Nemesis

Ora 21:00

Piesă de teatru: Osândirea lui Prometeu/ Trupa de teatru Skepsis

FOTO VIDEO Cum a devenit Cetatea Alba Iulia minunea Transilvaniei. Secretele unui proiect de 50 de milioane de euro

FOTO Imagini feerice cu Cetatea Alba Iulia noaptea. Cum arată de la înălţime cea mai mare construcţie bastionară din România

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite