FOTO Imagini feerice cu Cetatea Alba Iulia noaptea. Cum arată de la înălţime cea mai mare construcţie bastionară din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetatea Alba Carolina este în 2015 mai frumoasă şi mai pregătită ca oricând să îşi primească oaspeţii. O dovedesc miile de fotografii care au împânzit internetul de la evenimentele organizate la Alba Iulia şi aprecierile pozitive ale celor care o vizitează. Un motiv în plus sunt şi aceste imagini realizate de la înălţime noaptea, care arată strălucirea celei mai mari construcţii bastionare din România.

În 2015 se împlinesc 300 de ani de la începutul lucrărilor de construcţie a Cetăţii Vauban. Pentru a marca acest eveniment, Primăria Alba Iulia a pregătit o serie de evenimente care se vor desfăşura pe tot parcursul anului. 

Oraş al Marii Uniri a Românilor şi Cealaltă Capitală a României, Alba Iulia şi-a început călătoria ca „destinaţie turistică” imediat după intrarea României în Uniunea Europeană. Întregul Centru Istoric al oraşului a fost refăcut, cetatea oraşului a fost renovată din fonduri europene, iar anual noi evenimente şi spaţii comerciale populează această zonă. Investiţiile de până acum în renovarea celei mai mari cetăţi de tip Vauban din România şi în transformarea oraşului Alba Iulia au totalizat 150 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene nerambursabile. Au echivalat cu 2.500 euro pe cap de locuitor al oraşului, 1.500 de noi locuri de muncă create în ultimii şapte ani şi o rată a şomajului de sub 4%.

Lista completă a evenimentelor în perioada mai – decembrie 2015

Zilele Oraşului                                                          29 – 31 mai 2015

Cetatea Copiilor                                                      1 iunie 2015

Sărbătoarea muzicii                                               19 – 21 iunie 2015

Feeric Fashion Days                                              4 – 5 iulie 2015

Competiţia RoWmania                                          25 – 26 iulie 2015

Expoziţia chinologică                                            15 – 16 august 2015

Festival Dilema Veche                                           21 – 23 august 2015

Suflet de Român                                                     15/29 august 2015

Alba Iulia Music and Film Festival                         4 – 6 septembrie 2015

Sărbătoarea Încoronării                                         15 octombrie 2015

Festival de România                                               27 noiembrie – 1 decembrie 2015

Sărbătorile iernii                                                      5 – 31 decembrie 2015

Weekend-uri în cetatea Alba Carolina                  1 mai – 27 septembrie 2015

”Cetatea bastionară de tip Vauban de la Alba Iulia a fost construită între anii 1715-1738, în contextul instaurării stăpânirii habsburgice în Transilvania. Tocmai de aceea, autorităţile habsburgice, care au iniţiat şi au susţinut acest proiect, au văzut noua fortificaţie drept una cu un rol important atât în sistemul de apărare împotriva turcilor, cât şi în procesul de consolidare a puterii lor în teritoriile ocupate. Cetatea de la Alba Iulia urma să devină, astfel, fortificaţia principală a Transilvaniei, mai ales că era construită după cele mai noi metode de fortificare ale vremii, inspirate de sistemele concepute de arhitectul militar francez, mareşalul Vauban”, afirmă istoricul Liviu Zgârciu într-un material publicat în revista Historia.

image

Din punct de vedere al amplasamentului, cetatea era ridicată peste alte două fortificaţii mai vechi, respectiv castrul roman al Legiunii a XIII-a Gemina şi cetatea medievală Bălgrad. Construcţia ei a început la data de 4 noiembrie 1715, când, în cadrul unei fastuoase solemnităţi, la care au participat generalul Steinville, comandantul trupelor imperiale din Transilvania, Ştefan Kornis, guvernatorul Transilvaniei, dar şi arhitectul italian locotenent colonelul Giovanni Visconti Morando, cel care întocmise planul fortificaţiei, a fost pusă piatra de temelie. Lucrările care au costat enorm – se estimează că au fost cheltuiţi peste un milion de guldeni de aur – au fost conduse de trei persoane: arhitectul italian Visconti, care, în anul 1717, a murit răpus de ciumă, fiind înmormântat în catedrala romano-catolică, inginerul militar locotenent colonel Iosif de Quadri (1717-1727) şi Konrad won Weiss (1727-1738).

Construcţie edificată de 20.000 de iobagi români 

Fortificaţia a fost construită din materiale confecţionate în zonă, iar munca brută a fost executată de peste 20.000 de iobagi români aduşi din toată Transilvania, obligaţi să presteze muncă gratuită în serii de câte două săptămâni. Pentru lucrările de zidărie şi pietrărie, au fost folosiţi muncitori şi meşteri italieni, iar lucrările speciale de sculptură la porţile cetăţii şi bastioane au fost realizate de o echipă de la Viena, condusă de sculptorul Johann König. Zidurile au fost construite din piatră şi cărămidă, într-o tehnică fără denivelări, uşor oblice, pentru a provoca ricoşarea ghiulelelor metalice. De asemenea, pentru a elibera terenul ce trebuia utilizat, respectiv o suprafaţă de 140 ha, s-a hotărât dărâmarea vechiului oraş, ce se ridicase pe ruinele anticului Apulum, şi mutarea lui în partea de est a cetăţii, unde a format actualul oraş de jos.

image

La finalul lucrărilor, în anul 1738, ansamblul fortificat era compus din trei sisteme de apărare. Primul dintre ele era reprezentat de corpul principal al cetăţii, realizat în formă de stea cu şapte colţuri (heptagon), alcătuit din şapte bastioane cu o înălţime de 12 metri şi o lungime variind între 106 şi 142 metri, legate printr-o curtină, la distanţe de 116-135 metri. Bastioanele au primit numele unor patroni laici, dublate uneori de numele unor sfinţi: Eugeniu de Savoia, Steinville/Sf. Ştefan, Trinităţii, Sf. Mihail, Carol al VI-lea /Sf. Carol Borromeo, Elisabeta/Sf. Elisabeta, Transilvaniei/Sf. Capistrano.

Liniile de apărare a Cetăţii

”Linia a doua de apărare era formată din semilune, sau ravelinile (bastioane detaşate) ce purtau numele bastioanelor apropiate, singura excepţie fiind ravelinul dispus pe flancul de sud, denumit Francisc de Paula. În sfârşit, ultima linie de apărare era alcătuită din contragărzile ce protejau feţele bastioanelor şi a semilunelor, ele fiind dispuse în aceeaşi unghiuri cu bastioanele şi ravelinele pe care le apărau. Interesant e faptul că în proiectul iniţial al fortificaţiei bastionare mai apărea şi o a patra linie de apărare, formată din semilune şi lunete dotate atât cu un şanţ, cât şi cu o fortificaţie mai îndepărtată, plasată pe un deal din vecinătate (Dealul Furcilor).

Intrarea în cetate se făcea prin intermediul a şase porţi, amplasate în număr egal, la est şi la vest, câte una pe fiecare linie de apărare. Bogăţia şi varietatea decorului plastic întâlnit la primele patru porţi oferă un caracter unic cetăţii bastionare Alba Carolina în rândul fortificaţiilor de acest profil din Europa. Într-adevăr, reliefurile şi statuile care împodobesc aceste porţi, inspirate din faptele legendare ale eroilor antici sau din războaiele austro-turce, se încadrează în spectaculoasa cultură barocă a habsburgilor. O cultură născută din euforia victoriilor armatei austriece asupra turcilor, succese glorificate pe deplin în decorul sculptural care împodobeşte cetatea Alba Iulia”, mai afirmă Liviu Zgârciu.

FOTO Atracţii turistice noi în Cetatea Alba Iulia: Muzeul Principia şi drumul roman ”Via Principalis”

FOTO Toaleta-muzeu de aproape 400.000 de euro din Cetatea Alba Iulia, cea mai scumpă din România. A fost amenajată din fonduri europene

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite