Muncitor concediat de la o companie minieră pentru „calomnii care aduc atingere ţării”. Cum a fost reangajat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul administrativ al societăţii Cupru Min SA Abrud
Sediul administrativ al societăţii Cupru Min SA Abrud

Un muncitor necalificat de la exploatarea minieră Cupru Min Abrud, din Munţii Apuseni, a fost concediat pentru critici aduse conducerii companiei prin intermediul Facebook.

Cupru Min este una dintre cele mai profitabile companii miniere din România. Aici lucrează 500 de mineri care exploatează cel mai mare zăcământ de cupru din ţară.

B. Nicolae a fost concediat de la Cupru Min în 25 iunie 2018, după mai multe postări pe reţeaua de socializare prin care a criticat conducerea exploatării miniere din Munţii Apuseni. Reprezentanţii societăţii au considerat că prin aceste critici se aduc grave prejudicii şi Ministerului Economiei, dar şi României.

Comisia de disciplină a propus desfacerea contractului de muncă pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de codul etic al societarii şi anume postarea pe reţeaua de socializare Facebook a unor mesaje denigratoare la adresa directorului.

„Prin faptele săvârşite au fost aduse atingeri grave conducerii societăţii şi societăţii în general, fiind făcute afirmaţii de genul mafioţi corporatişti, mafia chineză, etc. Este cunoscut faptul că este vorba despre o societate comercială cu capital integral de stat care funcţionează sub autoritatea Ministerului Economiei, deţinând peste 60% din rezerva de cupru a României iar prin contractele încheiate unitatea noastră aduce venituri importante la bugetul statului. Astfel de insulte, jigniri, calomnii, etc, aduc atingere prestigiului societăţii noastre comerciale, Ministerului Economiei şi ţării”, au susţinut reprezentanţii companiei miniere în procesele intentate de muncitorul concediat. 

Aceştia mai afirmă că angajatul a continuat cu postări jignitoare la adresa unuia dintre şefi, în data de 4 iulie 2018 postând următoarele: ”Măi Gheo de la Maramu, cu puţin noroc şi cu ajutorul bunului d-zeu, consider că te încadrezi şi tu în program, mâncate-ar tata de mafiot-corporatist, care eşti tu mafiot! Program decese sâmbătă: 14,30 -17,30 duminica: 14,30-15,30”.

„Cu femeile stai bine sau ai alergie la ele?”

Şeful direct al acestuia a susţinut afirmaţiile comisiei de disciplină, precizând că muncitorul nu a reuşit să se integreze în colectiv, nici un coleg nu vrea să lucreze cu el în echipă, este dificil, imprevizibil şi la toţi le este frică de el. ”Totodată a afirmat că îşi taie venele, sună la 112 şi cheamă televiziunea. Invocă motive că nu poate lucra cu târnăcopul pentru că îl doare spatele (coloana). Faptul că nu desfăşura nici o activitate la locul de muncă rezultă şi din postarea sa din ziua de 16.06.2018 în care afirma printre altele "mă prezint la program, nu fac nimic şi mai iau şi bani", se mai susţine în apărarea companiei miniere. În hotărârea instanţei de judecată care i-a dat dreptate lui B. Nicolae sunt prezentate şi o serie de afirmaţii considerate insultătoare la adresa directorului din perioada respectivă: ”băi directore general şi artistic”, ”mai Gheo de la Maramu”, ”dl. aşa zis director”, ”sunteţi heterosexual sau homosexual?”, ”cu femeile stai bine sau ai alergie la ele?”.

   

Muncitorul a răspuns că el nu consideră că a insultat pe cineva prin aceste postări. În continuare sunt prezentate alte afirmaţii ale angajatului: ”mă doare la bască de voi”, ”corporatişti flamanzi de bani”, ”măi parveniţilor”. Muncitorul a răspuns că ”realitatea evidenţiază acest aspect”, când a fost întrebat ce explicaţii are pentru termenii folosiţi. Acesta a justificat folosirea expresiei ”conducere corporatisto-mafiotă” prin următoarele: ”Dacă conducerea companiei semnează contracte de afaceri cu mafia chineză eu mă auto-întreb cum se numesc persoanele din conducere care au semnat contractul respectiv”.

Concediere înlocuită cu reducerea salariului pe trei luni

Tribunalul Alba şi, apoi, Curtea de Apel Alba Iulia i-au dat dreptate parţial muncitorului. ”Reclamantul a recunoscut săvârşirea faptelor reţinute în sarcina sa, de altfel şi probate în cauză, însă arată că ceea ce a scris sunt realităţi evidente, iar nu insulte. Sancţiunea aplicată de angajatoarea pârâtă pentru aceste fapte este, însă, mult prea drastică raportat la faptele săvârşite şi la modalitatea în care acestea au fost săvârşite. Se reţine în acest sens şi faptul că reclamantul, de fapt, a preluat ori s-a inspirat din articolele apărute în mass-media cu privire la unele aspecte.

Reclamantul nu a avut reprezentarea că încalcă o obligaţie de serviciu ci că îşi spune o părere. Din aceste considerente, se apreciază că aplicarea sancţiunii disciplinare cu 10% a salariului pe o perioadă trei luni, este o măsură suficientă pentru a sancţiona şi descuraja asemenea comportament”, a precizat magistratul de la Tribunal, care a dispus reangajarea acestuia pe postul deţinut anterior. Magistratul a mai obligat compania minieră să plătească despăgubiri băneşti egale cu salariile lunare indexate, majorate şi actualizate, începând cu data concedierii, până la data reintegrării efective.

După ce a cîştiagt procesul şi a obţinut reangajarea, muncitorul a primit din greşeală 95.212 lei în plus în cont. Suma obţinută de muncitor în instanţă a fost de 4.418 lei, dar dintr-o eroare a un angajat al companiei miniere care i-a virat în cont aproape 100.000 de lei. La solicitarea conducerii, muncitorul a fost de acord să restituie 95.212 lei.

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Român de 23 de ani, agresat în Spania de un grup de tineri. Se zbate între viaţă şi moarte, la spital VIDEO

Mall-ul de 23 de milioane de euro de la Alba Iulia. Planul Urbanistic a fost lansat în dezbatere publică   

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite