Moţii din Apuseni consultaţi gratuit pentru păstrarea specificului local în arhitectură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhitectură tardiţională din Apuseni
Arhitectură tardiţională din Apuseni

Filiala Alba a Ordinului Arhitecților din România derulează în 10 comune din Apuseni un proiect de păstrare a specificului local în arhitectură şi a modului de utilizare al teritoriului.

Proiectul se numeşte „Arhitectura Locală, Conştientizare şi Valorizare“, este finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România din timbrul arhitecturii, având ca partener Consiliul Judeţean Alba. Proiectul are ca zonă ţintă Ţara Moţilor, respectiv comunele: comunele Arieşeni, Gârda de Sus, Scărișoara, Albac, Horea, Sohodol, Vadu Moţilor, Vidra, Avram Iancu şi Poiana Vadului şi urmăreşte păstrarea specificului local în arhitectură şi modul de utilizare al teritoriului.

„Prin proiect se doreşte ca în Ţara Moţilor să fie mai puţin kitsch, aglomeraţie, urbanizare necontrolată, dezordine în zone cu valoare de peisaj cultural şi mai multe peisaje autentice cu mare atractivitate turistică“, a spus Stelian Fleschin preşedintele Filialei Alba a Ordinului Arhitecţilor din România. Activităţile vizează administraţiile locale care vor fi conştientizate asupra valorii inestimabile a arhitecturii tradiționale locale pentru dezvoltarea turismului, întreprinzătorii în turism, proprietarii de gospodării vechi şi meşterii lemnari care folosesc tehnicile și materialele tradiționale de construire.  

Se oferă consiliere gratuită tuturor celor care vor să modernizeze sau  să extindă locuinţele vechi dar vor să le păstreze specificul şi celor care vor să construiască locuinţe sau pensiuni turistice care să respecte tradiţia locului. Echipa este formată din specialişti, respectiv un etnograf specializat în arhitectură tradiţională şi arhitecţi şi poate fi contactată de către oricine doreşte să construiască cu specific local la numărul de telefon 0752180390, persoană de contact Alexandru Damian.

„Proiectul este o continuare a activităţilor realizate în anul 2008 prin proiectul Ţara Moţilor–Patrimoniu Cultural European şi se aliniază preocupărilor de protecţie a peisajului cultural, pentru păstrarea nealterată a zonelor cu un specific aparte. Specificul local ne ajută să ne păstrăm identitatea iar întărirea identităţii locale are efect economic pozitiv pentru comunitatea locală“, a mai spus arhitectul Stelian Fleschin.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite