Monumente din Ardeal, vândute ilegal unei fundații din Ungaria. Notarul a desființat documentul

0
0

Cazul controversat al cumpărării unui ansamblu format din trei monumente istorice din satul Băcăinți, județul Alba, de către o fundaţie din Ungaria, a fost elucidat. Notarul a anulat tranzacția.

Monumentele rămân în proprietatea Statului Român FOTO Andrei Căstăian & infoturism-romos.ro
Monumentele rămân în proprietatea Statului Român FOTO Andrei Căstăian & infoturism-romos.ro

După o „bătălie” dură și lungă cu autoritățile și cu Uniunea Națională a Notarilor Publici (UNNR), Andrei Căstăian, proprietarul terenului, a obținut desființarea contractului de vânzare-cumpărare încheiat ilegal. Astfel, într-o adresă oficială transmisă de la UNNR se precizează faptul că documentul a fost „rezoluționat”, respectiv desființat.

Pentru clarificarea aspectelor semnalate de dvs., am solicitat notarului public Karacsony Marton-Atitila o notă de relații din care a reieșit faptul că părțile contractante au decis să rezoluționeze contractul de vânzare autentificat sub nr. 1251/20.05.2021. Astfel, precizăm că potrivit dispozițiilor art. 1554 din Codul civil, contractul desființat prin rezoluțiune se consideră că nu a fost niciodată încheiat. Dacă prin lege nu se prevede altfel, fiecare parte este ținută să restituie celeilalte părți prestațiile primite, ceea ce în speță s-a și întâmplat, după cum rezultă din mențiunile notarului public instrumentator”, se susține în adresa primită de proprietarul terenului.

Adresa prin care se anunță anulare contractului SURSA Andrei Căstăian
Adresa prin care se anunță anulare contractului SURSA Andrei Căstăian

Obiectul tranzacţiei ilegale l-a reprezentat monumentul istoric reprezentat de Ansamblul „Biserica de piatră”, Turnul ”Bisericii de piatră” şi Pivniţa din satul Băcăinţi, ce datează din secolul XIII. Așa-zisul cumpărător a fost fundaţia ”Pontes Közhasznú Alapítvány a Fiatalok Társadalmi Szerepvállalásáért”, cu sediul în Budapesta, iar vânzător - Parohia Reformată Alba Iulia, în numele Parohiei Reformate Băcăinţi.

OCPI Alba a respins întăbularea

Contractul de vânzare-cumpărare între cele două părţi, desființat în prezent, a fost încheiat în data de 20 mai 2021, iar valoarea tranzacţiei a fost de 6.500 de euro. Pe lângă ansamblul de monumente istorice, în tranzacţie a fost inclus şi terenul în suprafaţă de aproximativ 2.600 de metri pătraţi.

Cele trei obiective istorice datează din secolul al XIII-lea. Anterior, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Alba, Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Şibot au refuzat exercitarea dreptului de preempţiune, respectiv de cumpărare a ansamblului format din cele trei monumente istorice.

Evenimentul organizat în octombrie 2021 FOTO Andrei Căstăian
Evenimentul organizat în octombrie 2021 FOTO Andrei Căstăian

Contractul a fost autentificat la notar, dar, în data de 24 mai 2021, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Alba a respins cererea depusă de fundaţia maghiară având ca obiect întabularea dreptului de proprietate.

S-a constatat încă de atunci faptul că procedura a fost ilegală, dar a mai durat mai bine de 1 an de zile până ce documentul a fost desființat. La momentul respectiv, reprezentanţii parohiei reformate au precizat că, în opinia lor, este doar o suprapunere de terenuri care se va rezolva în instanţă.

Reprezentanţii fundaţiei maghiare au și organizat pe 16 octombrie 2021 un eveniment public în apropierea monumentelor de la Băcăinți. S-a sărbătorit împlinirea a 542 de ani de la bătălia de pe Câmpul Pâinii, din 13 octombrie 1479. Câţiva participanţi erau îmbrăcaţi în haine de husar, uniforma militară a militarilor maghiari din perioada secolelor XV şi XVI.

Andrei Căstăian a declarat că va continua demersurile judiciare pentru că infrațiunile au fost săvârșite, chiar dacă în final contractul a fost desființat. Dosarul în care se fac cercetări pentru fals material în inscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals se află la serviciul specializat din cadrul IPJ Alba.

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite