Metoda anunţului fals de publicitate, o nouă înşelăciune inventată de grupurile infracţionale. Trei persoane din Olt, condamnate la închisoare în Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
inselaciune

Trei bărbaţi din judeţul Olt care au înşelat un locuitor din Alba Iulia prin metoda anunţului fals de publicitate au fost condamnaţi la închisoare. Doi dintre aceştia au primit pedeapsă în regim de detenţie, în timp ce al treilea, care a fost complicele celorlalţi, a primit închisoare cu suspendare.

Decizia a fost pronunţată la Judecătoria Alba Iulia, dosarul ajungând la Curtea de Apel unde va intra în dezbaterea magistraţilor în 24 octombrie 2018. Inculpatul Tîrcă George, în vârstă de 33 de ani, recidivist, a primit pedeapsa de 5 ani, 6 luni şi 20 de zile de închisoare cu executare, iar fratele acestuia, Tîrcă Claudiu Petre (27 de ani), a fost condamnat la 3 ani şi 11 luni de închisoare. 

Inculpatul Oţel Viorel Lucian a primit 2 ani şi 5 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani. Cei trei au fost condamnaţi pentru fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, în condiţiile în care pentru infracţiunea de înşelăciune s-au împăcat cu victima şi, astfel, a intervenit principiul încetării procesului penal.

Cei doi fraţi au mai fost cercetaţi de către DIICOT Olt, procurorii stabilind că aceştia au constituit începând cu anul 2014 un grup infracţional organizat, urmărind obţinerea unor foloase materiale în mod fraudulos. Ca mod de operare, inculpaţii postau anunţuri fictive pe site-uri de specialitate, inducând în eroare potenţialii cumpărători care avansau diverse sume de bani ce erau ridicate ulterior şi împărţite între membrii grupului. În prezentul dosar, din declaraţia persoanei vătămate coroborată cu declaraţia unui martor rezultă că în data de 9 iulie 2014, în urma unui anunţ postat pe un site de profil privind vânzarea unui autoturism marca Dacia Logan la preţul de 1.500 euro, victima din Alba Iulia a luat legătura vânzătorul care figura sub un nume fals. Având în vedere că persoana vătămată şi-a manifestat interesul pentru achiziţionarea autoturismului, între cei doi s-au purtat mai multe discuţii prin intermediul poştei electronice.

În activitatea infracţională, inculpaţii foloseau următorul mod de operare: copiau de pe internet anunţurile altor persoane şi le postau pe site-urile olx .ro şi  tocmai.ro, modificând datele de contact ale vânzătorului, iar când o persoană se arăta interesată de achiziţionarea autoturismului corespondau cu aceasta prin intermediul poştei electronice. În continuare, cei doi inculpaţi au declarat că pentru inducerea în eroare a potenţialului cumpărător pretindeau că au o vârstă înaintată şi locuiesc în Grecia, iar sub pretextul costurilor ridicate ale drumului până în România îi cereau celui interesat, pentru a dovedi că dispune de suma necesară achiziţionării autoturismului, să o depună într-un cont prin serviciul de transfer internaţional de bani. Bărbatul din Alba Iulia a depus suma de 1.500 de euro la o bancă din oraş, după care, la solicitarea inculpaţilor a fotografiat documentul care atesta depunerea banilor şi l-a transmis acestora.

În următoarea etapă, inculpaţii au falsificat un act de identitate în care figurau datele de identitate ale persoanei vătămate cu poza persoanei (al treilea bărbat condamnat cu suspendare) care urma să ridice banii de la oficiul bancar, căruia îi revenea 10%-15% din suma ridicată. După efectuarea operaşiunilor şi ridicarea banilor, bărbatul din Alba Iulia şi-a dat seama că a fost înşelat şi a depus plângere la poliţie. Ulterior, pe parcursul judecării dosarului la instanţa de fond, acesta s-a împăcat cu cei doi fraţi, care i-au returnat suma de bani, dar au rămas infracţiunile legate de falisficarea şi utilizarea cărţii de identitate falsificate.

Citiţi şi:

 

Referendum 2018. Un primar din Alba promite că satul cu cea mai mare prezenţă va beneficia primul de investiţia în reţeaua de apa potabilă

 

FOTO 50 de ani de la cea mai mare catastrofă feroviară din România. Eveniment emoţionant în Alba, la monumentul de lângă calea ferată

 

FOTO Portalul spectaculos din Cheile Întregalde, rezervaţia naturală fabuloasă din Munţii Trascău

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite