Manuscris militar foarte rar, care tratează fortificațiile de secol 17, în colecția Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia

0
Publicat:

Un manuscris militar inedit, care tratează fortificațiile secolului al XVII-lea, se găsește în colecția impresionantă a Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia.

Pagini ale manuscrisului militar FOTO Biblioteca Batthyaneum
Pagini ale manuscrisului militar FOTO Biblioteca Batthyaneum

Potrivit reprezentanților bibliotecii, este vorba despre un manuscris de început de secol al XVIII-lea realizat în cinstea aristocratului Philip Gonzaga, unul dintre ultimii membri ai acestei familii celebre de Mantua, în care sunt trecute în revistă fortificațiile existente în secolul al XVII-lea.

Manuscrisul este menționat încă de la început în cataloagele lui Andreas Cseresnyés din anul 1824. Cu toate acestea, el nu pare să facă parte din colecția cumpărată de episcopul Ignatius de Batthyán de la arhiepiscopul imperial Cristoph Migazzi (1714-1803), ci poate din achiziții încă mai vechi, pe când studia la Roma.

Manuscrisul în limba franceză tratează sistemele de fortificaţii concepute de arhitecții Blaise François Pagan (1604-1665) şi Sébastien Le Prestre de Vauban (1633-1707), folosind inclusiv culori diferite pentru a diferenția parapetele, cunetele, traversele, dar și şanţurile, glacisul și taberele militare.

FOTO Biblioteca Batthyaneum
FOTO Biblioteca Batthyaneum

„Familia Gonzaga își inaugurează linia nobiliară încă din secolul al XIV-lea, având printre membrii familiei, conform lui Selwyn Brinton, un sfânt (Aloysius sau Luigi Gonzaga - există în colecția de carte a Bibliotecii inclusiv un volum hagiografic al lui Luigi, pe care o regăsiți sub cota V4.VI.39, din anul 1765, publicat la Roma!), 12 cardinali și 14 episcopi.

Linia se încheie chiar cu acest Filippo (1709-1778), care nu reușește să-și mențină titlul, la moartea tatălui său Giovanni în 1743. Așadar, Marchizul Phillip, cel căruia îi este dedicat acest manuscris de către un autor necunoscut, era contemporanul episcopului Batthyány (1741-1798).

Mai mult chiar, un fapt surprinzător este căsătoria Marchizului cu contesa Rosalia Batthyány în anul 1729. Poate chiar aceste legături de familie sunt cele care explică prezența manuscrisului în colecțiile Bibliotecii”, au precizat reprezentanții bibliotecii din Alba Iulia.

FOTO Biblioteca Batthyaneum
FOTO Biblioteca Batthyaneum

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia a fost înfiinţată în 31 iulie 1798, din iniţiativa episcopului romano-catolic al Transilvaniei Batthyány Ignác (1741-1798). Alături de un observator astronomic, mai multe colecţii cu caracter muzeal, biblioteca constituia o parte a fundaţiei culturale de interes public creată de acesta cu denumirea de Institutum Batthyaniani/ Institutul lui Batthyani din Alba Iulia.

Nucleul de astăzi al Biliotecii Batthyaneum, totodată fondul-tezaur al acesteia, îl constituie colecţia privată a episcopului formată din 18.000 de unităţi bibliografice, tipărituri şi manuscrise datate începând cu secolul al IX-lea. Ele au fost procurate prin achiziţiile efectuate în ultimele două decenii ale secolului al XVIII-lea. Cele mai importante sunt biblioteca arhiepiscopului Vienei, Cristoforo Migazzi, şi cea a Bisericii Sfântul Iacob din Levoča.

Aula Magna FOTO Biblioteca Batthyaneum
Aula Magna FOTO Biblioteca Batthyaneum

Cea mai reprezentativă sală a bibliotecii, Aula Magna, păstrează amenajarea de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, în stilul austriac „Zopf”, amestec de Neoclasicism şi Rococo, având aceeaşi structurare interioară a spaţiului în nava supraînălţată de o galerie, altar şi cor.

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite