Milionul de euro furat de la CEC, pierdut pe vecie. Fapta s-a prescris. Hoața spune c-a dat banii clienților la biserici și la săraci

0
Publicat:

O fostă angajată a CEC Bank, care în decurs de 10 ani a sustras peste 1 milion de euro din banii clienților, pe care a susținut că i-a donat la biserici și la persoane sărace, a scăpat de al doilea dosar penal ca urmare a prescripției faptei.

Fosta angajată a băncii a scăpat de o nouă pedeapsă cu închisoarea FOTO Adevărul
Fosta angajată a băncii a scăpat de o nouă pedeapsă cu închisoarea FOTO Adevărul

Femeia (Elena Meteșan) era angajată a agenției CEC din orașul Zlatna (Alba) și a fost trrimisă în judecată pentru fals material în înscrisuri oficiale, deoarece a falsificat un număr de 368 de documente interne ale băncii.

„În perioada 24.01.2006 – 10.08.2016, în calitate de funcţionar public în cadrul unei agenţii bancare din județul Alba, inculpata a falsificat semnătura de la rubricile destinate titularului de cont de pe un număr de 368 documente de retragere / lichidare / transfer / virament intrabancar pentru a ascunde retragerile, în mod neautorizat, de sume de bani din conturile de depozit ale 60 de clienţi ai băncii”, se precizează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

După aproximativ 1 an de judecată, instanța de fond a constatat că fapta inculpatei este prescrisă și a dispus, miercuri, 15 martie 2023, încetarea procesului penal.

Încetează procesul penal în ceea ce-o priveşte pe inculpata Meteșan Elena, pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale (368 acte materiale), ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale”, se precizează în hotărârea instanței de judecată.

Magistratul a anulat toate cele 368 de documente falsificate, prin care au fost retrase ilegal sume cuprinse între câteva sute de lei și 40.000 de lei. Instanța a respins ca inadmisibilă acţiunea civilă exercitată în cauză de CEC Bank SA împotriva femeii.

Hotărârea Judecătoriei Alba Iulia poate fi contestată cu apel.

Eliberată din închisoare în 2021

Elena Meteșan a fost condamnată în 2018 la 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru delapidare, prejudiciul reţinut în sarcina acesteia fiind de 4.227.940 lei şi 235.981 euro. Femeia a fost obligată să restituie aceşti bani, dar neavând venituri s-a constatat că nu are cum să plătească uriaşa sumă. Bani delapidaţi au fost plătiţi, în final, de către CEC Bank către clienţiI care şi-au pierdut sumele depuse în conturi.

În declaraţia dată în faţa anchetatorilor, Elena Meteşan a spus că nu a dorit să prejudicieze clienţii, cunoscând faptul că oricum vor fi despăgubiţi şi nici nu a dorit să se îmbogăţească, ea susţinând că ar fi donat banii la persoane sărace şi la biserici. A afirmat, în schimb, că era nemulţumită de condiţiile de muncă, de modul în care a fost tratată de superiori şi de salariul primit.

„Scopul urmărit de către inculpata Meteşan Elena a fost în primul rând de sabotare a activităţii CEC, inculpata considerând că nu a fost apreciată corespunzător de către conducerea unităţii şi în mod subsidiar de obţinerea unor foloase de natură financiară”, se afirmă în motivarea hotărârii de condamnare din anul 2018.

Femeia are 61 de ani şi a fost eliberată condiţionat din închisoare în ianuarie 2021.

Femeia administra conturile a sute de clienţi. La unii le-a luat banii direct din conturi, în timp ce în cazul altora nu a mai depus sumele cu care aceştia au venit la bancă sau chiar acasă la ea. Timp de 10 ani a manevrat banii astfel încât nimeni nu s-a prins de delapidarea uriaşă pusă la cale de aceasta. În 2016, însă, un client a constatat că nu mai are niciun leu în cont şi a sesizat poliţia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite