Mama tripletelor din Aiud, al doilea val de procese cu statul. Vrea să recupereze peste 6.000 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionela Danciu, alături de cele trei fetiţe pentru care se luptă cu statul român
Ionela Danciu, alături de cele trei fetiţe pentru care se luptă cu statul român

Judecătoria Alba Iulia  dat câştig de cauză familiei din Aiud, care cere Agenţei pentru Prestaţii Sociale achitarea a 6.132 de lei. Suma ar trebui  să acopere inflaţia din momentul în care singura mamă de tripleţi din Alba a încasat indemnizaţia de creştere pentru fiecare dintre cei trei copii  şi până acum.

Ionela Danciu din Aiud , singura mamă de tripleţi din Alba, a ajuns să fie cunoscută în România după ce s-a luptat cu statul român aproape trei ani şi jumătate. Femeia s-a adresat instanţelor pentru a obţine dreptul la  indemnizaţia de creştere pentru fiecare dintre tripleţii săi.

În 2008, o instanţă de la Curtea de Apel Alba Iulia,a admis  excepţia de nelegalitate a unui articol din Hotărărea de Guvern 1025/2006 privind indemnizaţiile de creştere a copilului. Aşa lua sfâşit un şir de procese cu statul.

Practic,  Ionela a solicitat să i se plătească 600 de lei pentru fiecare dintre cei trei copii. În final, femeia a primit în 9 iulie 2010, suma de 36.000 lei, reprezentând valoarea retroactivă a indemnizaţiilor.

6.132 de lei, suma cerută de mama tripletă

Cum judecătorul nu a obligat la acea vreme Agenţia să-i plătească Ionelei Danciu şi o sumă care să acopere indicele de inflaţie, femeia a apelat din nou la instanţă. Printr-un executor judecătoresc în august 2011, a cerut Judecătoriei Alba Iulia acordarea acestui drept. În total, 6.132 de lei. Aşa, a început al doilea val de procese cu statul.

„Eu am atras atenţia Agenţei de Prestaţii Sociale Alba încă din iulie 2010, că plata retroactivă a indemnizaţiilor de creştere a copilului trebuia făcută prin reactualizarea sumei cu indicii de inflaţie. Pe înţelesul tuturor trebuiau să-mi plătească 5.848 de lei. Suma trebuia să acopere inflaţia din momentul în care am încasat retroactiv indemnizaţiile de creştere şi până acum. Aşa am ajuns din nou în instanţă“, a explicat Ionela Danciu.

 O instanţă de la Judecătoria Alba Iulia a admis la sfârşitul lunii august 2011, executarea silită a Agenţiei. Acum,  suma ce ar trebui plătită de Agenţie a ajuns la 7.110 lei, din care 978 de lei sunt cheltuieli de executare silită.

Două procese în aceeaşi zi, aceeaşi cauză

Juriştii instituţiei de stat au atacat somaţia executorului judecătoresc la Tribunalul Alba, pe motiv că: „Creditoarea, Ionela Danciu, nu a prezentat instanţei situaţia reală, în sensul că, titlul executor a fost înaintat în mod voluntar de Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Alba. Sumele datorate au fost calculate şi virate în contul creditoarei încă din 8 iulie 2010 “, se arată în contestaţia formulată de juriştii Agenţiei.

Ionela Danciu va avea pe 5 octombrie, două procese în aceeaşi cauză. Unul la Judecătoria Alba Iulia, unde Agenţia contestă executarea silită şi altul la Tribunalul Albva, unde aceeaşi instituţie cere judecătorilor suspendarea popririi instituite pe conturile propri.

 Femeia va fi însoţită în faţa judecătorilor de fratele ei, jurist de profesie,  preşedintele Asociaţiei pentru Apărararea Drepturilor Omului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite