Liberalii din Alba păstrează o funcţie importantă: Lucian Vasilache rămâne director general la Cupru Min Abrud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Vasilache a rămas director la Curpu Min Abrud
Lucian Vasilache a rămas director la Curpu Min Abrud

Liberalul Lucian Vasilache, apropiat la preşedintelui PNL Alba Teodor Atanasiu, a rămas director general la societatea Cupru Min SA Abrud. Consiliul de Administraţie al societăţii a decis, luni, la Bucureşti, menţinerea în funcţie a acestuia, deşi la un moment dat s-a dorit schimbarea acestuia cu un apropiat al vicepreşedintelui PNL, Relu Fenechiu.

Propunerea venită de la Ministerul Economiei era Nicolae Iordache, fost director la MinBucovina SA Vatra Dornei. “Nu ne opunem schimbării directorului general dacă el nu şi-a respectat atribuţiile, însă el a atins indicatorii, şi-a îndeplinit obiectivele. Cei din afară nu vor reuşi să gestioneze investiţiile, ajungem la datorii şi apoi în insolvenţă. Nu vrem să ne pierdem locurile de muncă”, a declarat Dorel Tomuş, liderul sindicatului de la Cupru Min Abrud. Până la urmă propunerea de schimbare a directorului general un a mai fost discutată în şedinţa Consiliului de Administraţie.

Lucian Vasilache a fost la conducerea Cupru Min şi în precedentul mandat de guvernare al liberalilor, între 2006 – 2008. În perioada respectivă, Cupru Min a închiriat activele societăţii către firma Energo Mineral Bucureşti. Relaţia de afaceri s-a stricat după doi ani, iar în prezent există un dosar în instanţele de judecată în care se solicită daune de zeci de milioane de lei de către fiecare parte. Exploatarea minieră lucrează, în prezent, pe profit ca urmare a creşterii preţului şi cererii de cupru pe piaţa internaţională şi are aproximativ 500 de angajaţi.

Problemele de la Cupru Min au intrat şi în atenţia liderilor PDL Alba. „Datul la gioale în alianţa USL şi lupta pentru supremaţie politică duc la sacrificarea pe altarul partidului a unor societăţi emblematice pentru economia judeţului Alba. În loc să se preocupe de dezvoltarea Cupru Min şi de realizarea investiţiilor de mediu necesare guvernanţii noştri se ocupă doar de lupta politică din interiorul propriilor partide“, a declarat Ion Dumitrel, prim-vicepreşedinte PDL. 

În urmă cu un an, Cupru Min a trecut printr-o procedura eşuată de privatizare. Compania Roman Copper Corp din Canada a fost declarată câştigătoare a licitaţiei organizate pentru vânzarea acţiunilor deţinute de stat la societatea Cupru Min SA Abrud, la pretul de 200 milioane de euro. Preţul de pornire a fost de 57 milioane de euro. Ulterior, licitaţia a fost anulată, cele două părţi nereuşind să ajungă la o înţelegere.

Cupru Min Abrud este titularul licenţei de exploatare a cuprului din zăcământul de la Roşia Poieni estimate la 900 de milioane de tone. Potrivit specialiştilor reprezintă 60 la sută din rezerva de cupru României.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite