Închisoare pentru un bărbat care vindea ilegal cantităţi mari de tutun. Drama prin care au trecut sute de clienţi ai acestuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din Alba Iulia, trimis în judecată pentru deţinere ilegală de tutun, a fost condamnat, de prima instanţă, la închisoare cu executare.

Haj Sabin Nicolae are un trecut de invidiat în domeniul comercializării de tutun, acesta reuşind să vândă ilegal, timp de 4 ani, cantitatea de 14.058 de kilograme de tutun, cu o valoare totală de expediere de 1.355.258 de lei către aproximativ 2.500 de persoane din toată ţara. Are, în prezent, două dosare penale la Alba Iulia pentru infracţiunea de deţinere şi vânzare ilegală de tutun nemarcat în limita a mai mult de un kilogram. Unul este cel în care Judecătoria Alba Iulia a pronunţat, pe fond, sentinţa de condamnare, iar al doilea a fost returnat la Parchet după ce instanţele au respins un acord de recunoaştere a vinovăţiei prin care urma să primească o pedeapsă de 2 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare.

Bărbatul este judecat pentru deţinerea la domiciliu, ilegal, a unei cantităţi de circa 94 de kilograme de tutun. Acesta a primit 6 luni de închisoare pentru această faptă, dar, fiind recidivist, instanţa a dispus anularea suspendării unei condamnări anterioare la 1 an pentru furt, astfel încât pedeapsa rezultantă a fost de 1 an şi 2 luni de închisoare în regim de detenţie. Pe lângă tutunul ridicat la percheziţia din 2017, Judecătoria a mai dispus confiscarea unei mori pentru măcinat tutun, a trei dispozitive pentru umplerea tuburilor de ţigarete cu tutun, două dispozitive din plastic pentru umplerea tuburilor de ţigarete, 22 cutii cu câte 300 tuburi ţigarete şi 30 cutii cu câte 200 tuburi ţigarete. Inculpatul a mai fost obligat să plătească daune de 36.075 lei către ANAF, cu accesoriile aferente ce urmează a fi calculate de la data naşterii obligaţiei de plată şi până la data plăţii efective.  Judecătoria l-a condamnat şi pe tatăl acestuia la pedeapsa de 6 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe o perioadă de 2 ani.

Potrivit achetatorilor, inculpatul H. Sabin Nicolae a prelucrat tutunul într-o anexă a imobilului unde locuieşte cu tatăl său, l-a împachetat în pungi şi l-a oferit spre comercializare atât în judeţul Alba, cât şi în ţară. Astfel, în perioada 2011-2015, Haj Sabin Nicolae a achiziţionat de la persoane necunoscute cantităţi mari de tutun sub formă de tabac, pe care l-a prelucrat într-o anexă a imobilului unde locuieşte, l-a împachetat în pungi şi l-a oferit spre comercializare folosindu-se de serviciile firmelor de curierat şi ale Poştei Române. În mediul on-line au fost postate de către inculpat anunţuri prin care acesta oferă spre vânzare ”tutun de calitate superioară”. ”Vând tutun de calitate superioară pentru ţigării, soiul burley, fermentat, aromă naturală. Tutunul este de tărie medie, tăiat firicel şi se poate folosi cu succes pentru injectat ţigări fără scurgeri de tutun 110 lei / kg”, astfel arată un mesaj postat de inculpat, care mai poate fi găsit, încă, pe internet. În titlul anunţului susţinea că marfa era echivalentă ca şi calitate cu ţigările Kent 8.

O parte dintre cuumpărători, în majoritate vârstnici cu pensii mici, au fost chemaţi la Poliţie în oraşele în care domiciliază şi au fost puşi să dea declaraţii. Cu această ocazie, li s-a adus la cunoştinţă că sunt cercetaţi pentru deţinere ilegală de produse accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, peste limita a 1 kilogram tutun de fumat. Pentru cei mai mulţi dintre oameni, vestea proastă a căzut ca un trăznet, mai ales că achiziţiile de tutun au avut loc în perioada 2011 - 2015. În plus faţă de dosarul penal, oamenii au fost puşi să plătească sume foarte mari, calculate de birourile vamale judeţene din cadrul ANAF, reprezentând contravaloarea accizelor corespunzătoare cantităţilor de tutun achiziţionate de fiecare persoană.

De exemplu, o femeie din Caransabeş, judeţul Caraş-Severin, care a cumpărat aproximativ 14 kilograme de tutun în perioada ianuarie 2013 - martie 2015, trebuie să achite accize în valoare de 5.367 de lei. Aceasta a plătit circa 100 de lei pentru un kilogram de tutun, respectiv o sumă totală, timp de doi ani, de aproximativ 1.400 de lei. În Caransebeş, o persoană a şi fost trimisă în judecată de către procurori după ce a refuzat să plătească accizele de zeci de mii de lei calculate de ANAF. În sarcina acesteia, Parchetul a reţinut faptul că a cumpărat de la H. Sabin Nicolae, în perioada ianuarie 2014 – martie 2015, cantitatea totală de 23,559 kilograme de tutun fără a fi marcat. Cumpărătorul a fost trimis în judecată chiar dacă fapta acestuia ar urma să se prescrie în martie 2020.

Identitatea cumpărătorilor a fost descoperită cu ocazia cercetărilor efectuate într-unul din dosarele lui H. Sabin Nicolae. Anchetatorii au solicitat de la Poştă şi de la firmele de curierat datele beneficiarilor şi astfel au ajuns la cumpărători. 

Citiţi şi:

 

A fost lansată prima platformă digitală a învăţământului profesional şi tehnic din România. Ce informaţii se pot găsi pe meserii.ro

 

Fenomene tsunami în Marea Neagră. Cele mai mari cutremure urmate de valuri uriaşe care au măturat ţărmul

 

VIDEO Patru tineri filmaţi în timp ce întind „capcane“ şoferilor pe un drum naţional din Alba

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite