A fost lansată prima platformă digitală a învăţământului profesional şi tehnic din România. Ce informaţii se pot găsi pe meserii.ro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Site-ul meserii.ro oferă informaţii despre toate şcolile profesionale şi liceele tehnologice din ţară şi numărul de elevi aflaţi în pregătire în fiecare calificare.

Organizaţia non-guvernamentală CivicNet a lansat o hartă interactivă a învăţământului profesional şi tehnic din România (IPT), care pune faţă în faţă, pentru prima dată în România, calificările elevilor din IPT şi companiile active în diferite domenii de activitate. Informaţiile sunt disponibile pe portalul meserii.ro. 

Conform datelor oficiale, în anul 2018 au fost înregistrate în România aproape 60.000 locuri de muncă vacante, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Majoritatea locurilor de muncă disponibile au fost în industria prelucrătoare, ramura economiei care are cea mai mare cerere de absolvenţi ai învâtământului tehnic şi profesional (IPT). În momentul de faţă, nu există un instrument care să ofere o imagine de ansamblu asupra învăţământului profesional şi tehnic din România şi care să permită corelarea dintre meseriile aflate în pregătire (conform distribuţiei elevilor în IPT) şi economie (prin firmele care au activitate principală într-unul dintre domeniile din sfera meseriilor în formare).  Meserii.ro este prima platformă digitală care conectează meseriile pregătite în şcoală cu potenţialul de cerere din piaţa muncii, în diferite domenii de activitate. 

Platforma Meserii.ro oferă informaţii utile pentru părinţi şi elevi, dar şi pentru companii, instituţii de învăţământ şi decidenţi. Elevii de gimnaziu şi părinţilor acestora care pot afla de pe meserii.ro atât ce şcoli profesionale sau licee tehnologice se află în zona în care locuiesc şi ce calificări au acestea în pregătire, cât şi numărul de firme din domeniul căutat, oferind o idee asupra potenţialului cererii din piaţa muncii pentru o anumită meserie. Companii pot afla în ce regiuni găsesc viitori absolvenţi în calificarea de care au nevoie, putând astfel defini mai bine planuri de extindere şi dezvoltare.

Imagine indisponibilă

Harta şcolilor care pregătesc elevii în meseria de ”tehnician în activităţi economice”

Instituţiile de învăţământ şi decidenţii pot vedea numărul şi distribuţia companiilor care activează în domeniul de interes, datele de contact ale companiilor relevante (pentru a le propune parteneriate pentru sesiuni de practică sau pentru a primi echipamente şi utilaje în scop didactic) şi pot decide adaptarea programei şi politici publice mai bune.

„Am început dezvoltarea Meserii.ro uniţi de un scop comun: ne-am dorit un produs digital uşor de folosit şi util, care să ajute atât societatea civilă, cât şi instituţiile statului; am crezut într-un proiect în care sectoarele public, civic şi privat colaborează pentru prima dată în crearea unui instrument digital de vizualizare de date deschise (open data). Aplicând principii şi bune practici utilizate în prezent în mediul digital, am reuşit să facem acest prim pas şi vom continua, alături de partenerii noştri, să îmbunătăţim constant relevanţa şi experienţa de utilizare a platformei meserii.ro. Ne bucurăm că noi, CivicNet, avem oportunitatea de a contribui la producerea unei schimbări pozitive în zona educaţiei, lucrând astfel în scopul viziunii noastre: servicii digitale mai bune pentru cetăţeni”, spune Claudiu Ceia, preşedinte CivicNet.

Imagine indisponibilă

Harta şcolilor care au profilul ”tehnician în turism”

Proiectul a fost dezvoltat cu susţinerea OMV Petrom care a oferit sprijin prin finanţarea, dezvoltarea conţinutului şi promovarea proiectului. Informaţiile din platformă au la bază datele furnizate de Ministerul Educaţiei Naţionale – în ceea ce priveşte cifrele de şcolarizare pentru anul şcolar 2018-2019 şi sunt actualizate anual. Datele privind companii provin de la Ministerul de Finanţe şi vor fi actualizate anual. 

„Ne bucurăm că suntem parteneri într-un proiect atât de relevant pentru piaţa muncii din România, în care învăţământul profesional şi tehnic, prin lipsa de informaţii cu privire la calificările existente şi de informare asupra perspectivelor de angajare, nu este de multe ori prima opţiune a elevilor, fiind cel mai adesea asociat cu perfomanţa slabă. De-a lungul anilor, ne-am implicat activ în dezvoltarea acestei ramuri a învăţământului, prin proiecte dedicate în cadrul Ţara lui Andrei şi vom continua să investim în educaţia profesională şi dezvoltarea personală a tinerilor, meserii.ro fiind încă o dovadă a preocupării noastre”, afirmă Mona Nicolici, manager sustenabilitate, OMV Petrom.

CivicNet este o organizaţie neguvernamentală românească, fondată cu scopul dezvoltării de soluţii şi proiecte de interes civic, prin intermediul tehnologiei digitale. Echipa CivicNet consideră că impactul cel mai puternic al tehnologiei apare atunci când soluţiile dezvoltate adresează nevoi reale ale societăţii în care trăim. Alături de viitoare proiecte în domeniile sănătăţii, siguranţei populaţiei, alegeri electorale, CivicNet a lansat până în prezent FiiPregătit.ro – platforma naţională de pregătire pentru situaţii de urgenţă şi AlbaIuliasmartcity.ro – platforma oficială de prezentare a soluţiilor de tip smart city pentru oraşul Alba Iulia.

Citiţi şi:

Comuna Ciugud caută noi investitori în zona de dezvoltare economică. Ultima investiţie: o fabrică de 4 milioane de euro pentru prelucrarea miezului de nucă

Licitaţie uriaşă pentru delegarea serviciului de transport călători la Alba Iulia şi în opt comune. La cât se ridică valoarea estimată

FOTO Profesorul care învaţă, de 27 de ani, copiii să meargă cu kartul: „Toţi au luat permisul de conducere din prima“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite