Încă un pas pentru finalizarea băilor sărate de la Ocna Mureş, proiect de 6 milioane de euro. Primii turişti, aşteptaţi în 2022 VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baza de tartament şi agrement de la Ocna Mureş este aproape finalizată. Sursa: captură video Youtube
Baza de tartament şi agrement de la Ocna Mureş este aproape finalizată. Sursa: captură video Youtube

Primăria Ocna Mureş din Alba a demarat licitaţia pentru dotarea bazei de tratament şi agreement care a fost construită în oraş. Proiectul în valoare de 27 de milioane de lei, împărţit în mod egal între Primăria Ocna Mureş şi Consiliul judeţean Alba, ar urma să fie finalizat în luna februarie 2022.

Proiectul are drept scopuri principale creşterea stării de sănătate a celor care vor frecventa complexul balnear şi dezvoltarea oraşului prin creşterea turismului, şi, implicit, a nivelului de trai a locuitorilor. Primii turişti ar urma să fie primiţi la Ocna Mureş, cel mai probabil în a doua pate a anului 2022.

După construcţia bazei de tratament şi agrement este necesară dotarea acesteia cu diverse bunuri reprezentând echipamente medicale, echipamente de bucătărie, echipamente de agrement (dotări pentru bazinele de înot, saune, jacuzzi, sală de fitness, etc) şi echipamente de supraveghere şi Securitate. 

Prin urmare, administraţia locală a lansat luni, 3 ianuarie 2022, licitaţia în SEAP pentru furnizarea de produse şi echipamente necesare dotării băilor sărate.

Valoarea estimată e investiţiei este de 3.952.180 de lei, fără TVA. Contractul a fost împărţit în patru loturi: dotări agrement: 1.174.063 de lei; dotări bucătărie: 1.208.715 de lei; dotări tratament: 1.450.401 de lei şi dotări automatizare: 119.000 de lei. 

Ofertantul câştigător va oferi bunurile şi va asigura montarea acestora, resepctiv instruirea peronalului cu privire la utilizare. Ofertele pot fi depuse până la data de 10 februarie 2022.

Baza de agreement va fi dotată, printre altele, cu un centru de joacă pentru copii, jacuzzi cu capacitate de şase persoane, patru benzi de alergat, piscină pentru copii, două mese pentru masaj, două biciclete eliptice, două biciclete fitness, un aparat multifuncţional cu trei staţii de antrenament, două bănci fitness lombare, etc. Contractul prevede şi furnizarea un sistem de acces în incintă cu 380 de brăţări şi încuietori pentru dulapuri. În total, este vorba despre 55 de categorii de bunuri cu o valoare estimată de aproape 1,2 milioane de lei.

Capacitate de 700 persoane pe zi

Baza de tratament va fi dotată cu cele mai moderne aparate medicale, cum ar fi aparat laserterapie, terapie cu ultrasunete, magnetoterapie, sistem roobtizat pentru recuperarea membrelor inferioare, cadă pentru electroterapie, cadă medicală pentru băi cu nămol etc. Sunt 10 categorii de bunuri a căror valoare estimate a fost stabilită la 1,45 milioane de lei. Furnizorul va avea obligaţia de a garanta ca produsele furnizate prin contract sunt noi, nefolosite, de ultima generaţie şi încorporează toate îmbunătăţirile recente în proiectare şi structura materialelor.

Contractul privind construcţia bazei de agreement şi tratament de la Ocna Mureş a fost semnat în august 2018. „Capacitatea complexului este de circa 700 de persoane pe zi, care să beneficieze de cel puţin 6 proceduri de tratament, pe timp de vară, iar iarna ne aşteptăm la circa 450 de persoane. Este un pas pentru revitalizarea oraşului în ce priveşte turismul balnear. Sperăm să revenim la tradiţia oraşului şi totodată să dăm un suflu nou, de dezvoltare a zonei”, a spus primarul Silviu Vinţeler.

Complexul cuprinde trei bazine interioare şi trei exterioare. La interior, unul va fi utilizat exclusiv pentru tratament. La exterior va funcţiona un bazin cu apă sărată, unul cu apă dulce şi unul tot cu apă dulce destinat copiilor. Apa sărată va fi captată de la peste 1.500 de metri adâncime. Clienţii vor avea la dispoziţie o parcare cu 82 de locuri şi una specială pentru biciclete.

Perioada romantică a băilor sărate

Zeci de ani „oraşul sării“ Ocna Mureş, judeţul Alba, a punctat pe harta turistică a României prin Băile Sărate. Momentul de glorie a fost atins în anii 1980, când mii de oameni din toată ţara veneau să-şi trateze afecţiunile reumatice.

Încă din 1936, la Ocna Mureş  s-a înfiinţat Oficiul local de cură şi turism, care a funcţionat până în 1948, când a fost desfiinţat de comunişti. Dintr-un document deţinut de Arhivele Naţionale Alba aflăm că, în 1941, sezonul turistic a început la 1 iunie şi s-a încheiat în 15 septembrie. În oferta Administraţiei Băilor Salina Ocna-Mureşului se spunea: „Stau la dispoziţia onoratului public băi sărate de putină şi aburi, un ştrand bine amenajat, un hotel aşezat în mijlocul unui parc plantat cu brazi. Camere în afară de hotelul băilor se găsesc în clădiri particulare situate în apropierea Băilor“.

bai sarate ocna mures

Fosta clădire a băilor, distrusă în anii '90 Sursă arhivă

În staţiune funcţionau, în 1941, potrivit unui alt document de arhivă, două hoteluri de categoria I şi trei hanuri de categoria a II-a. Într-o notă din 23 august 1943 adresată de administraţia Băilor către Oficiul Naţional de turism se spunea că, în patru luni, staţiunea balneară a fost vizitată de 729 de turişti, iar suma încasată a fost de 164.940 de lei. Fosta bază de tratament a fost închisă după anul 1990, în lipsa unor investiţii care să împiedice distrugerea clădirilor şi a instalaţiilor.

Vă mai recomandăm:

 

Indianul îndrăgostit de românii din Apuseni şi de tradiţiile lor. De pe şantier, la petrecerile de sărbători FOTO

 

România va pierde peste şapte milioane de locuitori până în anul 2100. Cifre dramatice într-un raport ONU

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite