Guvernul a aprobat nodul rutier de pe autostrada A10 în valoare de 32 milioane de lei, realizat la iniţiativa stareţului mănăstirii Dumbrava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona unde va fi realizat nodul rutier de la Dumbrava
Zona unde va fi realizat nodul rutier de la Dumbrava

Guvernul a aprobat în şedinţa ce a avut loc miercuri, 24 iulie, un proiect de hotărâre privind reaprobarea noilor indicatori tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Autostrada Sebeş – Turda”. În principal, este vorba despre introducerea în proiect a noului nod rutier de la Dumbrava, realizat la iniţiativa stareţului de la mănăstirea cu acelaşi nume.

Pe ordinea de zi a Executivului de miercuri, 24 iulie s-a aflat un proiect de hotărâre privind reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Autostrada Sebeş – Turda”.

Guvernul a modificat indicatorii tehnico-economici ai Autostrăzii A10. Printre schimbări se numără introducerea noului nod rutier de la Dumbrava – o investiţie de peste 32 de milioane de lei, grosimea structurii rutiere pe mai multe loturi şi majorarea numărului de structuri (viaducte, poduri, pasaje) estimate iniţial, de la 82 la 101 bucăţi. 

Autostrada Sebeş – Turda face legătura între Coridorul IV Pan-European şi Autostrada Transilvania. Nodul rutier va fi construit pe lotul 4, dat în folosinţă în 2018 şi este o premieră pentru infrastructura din România. Scopul este acela de a facilita accesul pelerinilor la mănăstirea Dumbrava.

Decizia de a investi peste 32 de milioane de lei în acest nod rutier vine după aproape un an de la deschiderea pentru circulaţia auto a loturilor 3 şi 4 din A10, între Aiud şi Turda. Potrivit documentaţiei prezentată pentru avizare la Agenţia pentru Potecţia Mediului Alba, amenajarea nodului rutier va consta în realizarea a patru benzi de intrare şi ieşire de pe autostradă şi două sensuri giratorii amplasate de o parte şi de alta a autostrăzii. Unul dintre cele două sensuri giratorii se va amplasa la intersecţia drumului comunal DC 85 cu DN1, iar cel de-al doilea pe DC85, înspre localitatea Dumbrava, la intersecţia drumului comunal cu drumul care duce la mănăstirea Dumbrava, situată în imediata apropiere a nodului rutier propus.

Reprezentanţii CNAIR motivează necesitatea proiectului prin faptul că locuitorii din localităţile Dumbrava şi Măhăceni nu au acces direct la autostradă decât ocolind prin intermediul DN1, până la nodul rutier Unirea de pe autostradă. În cele două sate locuiesc circa 650 de locuitori, iar distanţa până la cel mai apropiat nod rutier este de circa 10 kilometri. De asemenea, se suţine că, prin construcţia nodului rutier, pelerinii pot ajunge mai uşor şi în siguranţă la mănăstirea de lângă autostradă.

Stareţul mănăstirii, arhimandritul Vasile Crişan îşi asumă paternitatea nodului rutier şi spune că beneficiile pentru mănăstirea pe care o păstoreşte sunt foarte multe. Acesta vorbeşte cu mândrie despre această realizare şi susţine că ”un vis va deveni realitate”. ”Ne va ajuta din foarte multe motive. După construcţia autostrăzii s-a observat o scădere foarte mare a vizitatorilor care vin la mănăstirea noastră. Este foarte benefic şi pentru centrul social care îl avem aici, pentru că scade foarte mult costurile cu aprovizionarea. Pe scurt este o treabă extraordinară”, a afirmat părintele Vasile pentru Adevărul, cunoscut şi ca ”duhovnicul echipei naţionale de fotbal”. Acesta a mai spus că, înainte de construirea autostrăzii, mănăstirea Dumbrava era vizitată de circa 150.000 de oameni anual. După inaugurarea loturilor 3 şi 4 ale A10, numărul vizitatorilor a scăzut cu 40%.

Valoarea investiţiei cu TVA este de 32.430.309 lei (6,8 milioane de euro). Se estimează o perioadă de implementare a obiectivului de 20 luni, din care 4 luni proiectarea şi 16 luni execuţia.

Citiţi şi:

 

McDonald`s ajunge în oraşul pe care l-a refuzat în ultimii 10 ani. Care este suma investiţiei şi numărul joburilor create

 

Grupare de escroci care înşela bătrâni din 3 judeţe prin metoda „accidentul“, anihilată de poliţişti. Cum îşi schimba liderul vocea din bărbat în femeie

 

Trei escroci s-au dat angajaţi Romtelecom şi au înşelat trei victime cu premii de 10.000 de euro. După 7 ani au fost condamnaţi la ani grei de detenţie

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite