FOTO VIDEO Primii pelerini au ajuns pe Câmpia Libertăţii de la Blaj. Oamenii aşteaptă cu emoţie întâlnirea cu Papa Francisc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelerini tineri şi mai în vârstă pe Câmpia Libertăţii de la Blaj
Pelerini tineri şi mai în vârstă pe Câmpia Libertăţii de la Blaj

Blajul trăieşte duminică, 2 iunie 2019, cel mai importantat eveniment din epoca sa modernă. Papa Francisc vine în Mica Romă pentru a beatifica şapte episcopi martiri ai Bisericii Greco-Catolice. Primii pelerini au sosit pe Câmpia Libertăţii încă de la ora 06.00.

UPDATE 09.50. Pelerinii au umplut Câmpia Libertăţii. În acest moment, în Blaj, sunt peste 40.000 de persoane venite să asiste la slujba de beatificare a episcopilor greco-catolici oficiată de Papa Francisc

GALERIE FOTO

Primii oameni care au intrat pe Câmpia Libertăţii au fost pelerinii din nordul ţării, din judeţele Maramureş, Satu Mare şi Bistriţa-Năsăud. Au plecat de acasă în cursul nopţii pentru a prinde cele mai bune locuri la evenimentul istorci de la Blaj. 

”Am pornit azi-noapte, pe la 11 şi ceva spre Blaj. Suntem bucuroase că am ajuns aici. Am venit în primul rând pentru întâlnirea cu Papa şi apoi pentru beatificarea celor şapte episcopi martiri, care, pentru biserica noastră greco-catolică, sunt foarte importanţi. Suntem foarte încântate şi emoţionate să vedem cum va fi totul”, a spus o preoteasă din Strâmtura, Maramureş, care a venit la Blaj împreună cu fiica ei de câţiva anişori.

”Avem emoţii, abia aşteptăm întâlnirea şi suntem încântaţi. Am plecat de la 12.00 ca să fim cât mai aproape de Papa”, a spus un alt pelerin din Maramureş. ”Ne simţim foarte bine. Nu suntem obosiţi deloc, chiar dacă nu am dormit”, au spus alţi pelerini care aşteptau întâlnirea cu Sfântul Părinte. peste 50.000 de oameni participă duminică la evenimentul istoric de la Blaj.

Autorităţile sunt pregătite din toate punctele de vedere. Municipiul Blaj este împânzit de sute de poliţişti, jandarmi, pompieri şi angajaţi de la SRI şi SPP. La slujba de beatificare vor fi prezenţi şi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă. Un rol important în pregătirea evenimentului l-au avut şi cei 500 de voluntari. ”Suntem de la organizaţia Cercetaşii României şi am venit ca voluntari pentru a ajuta la organizare. Rolul nostru este de a anunţa dacă sunt persoane în public care au probleme. Avem umbrele galbene şi atunci când vedem o persoană care are nevoie de ajutor, ridicăm umbrela şi sunt preluaţi”, a afirmat unul dintre voluntari.

blaj papa pelerini

Papa Francisc ajunge la Blaj în jurul orei 10.30. De la locul aterizării elicopterului şi până la Câmpia Libertăţii, Sfântul Părinte se va deplasa cu papamobilul. Pelerinii şi locuitorii din Blaj îl vor putea saluta şi vedea pe Papa Francisc în trei locuri din municipiu: pe Bulevardul Republicii, pe Câmpia Libertăţii şi în Piaţa 1848. Sfântul Părinte va sosi la Blaj după ora 10:00 şi va traversa principala arteră rutieră din oraş, Bulevardul Republicii, în drumul său spre Câmpia Libertăţii, acolo unde, de la ora 11:00, va oficia Sfânta Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi greco-catolici martiri. Imediat după ceremonialul religios, Papa Francisc va putea fi salutat, după ora 13:00, în Piaţa 1848.

Episcopii martiri beatificaţi de Papa Francisc sunt Valeriu Traian Frenţiu şi însoţitorii săi, după cum sunt numiţi în documentele de la Vatican, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu. Odată cu interzicerea cultului greco-catolic de către comunişti, în 1948, refuzul episcopilor greco-catolici de a trece la Biserica Ortodoxă s-a soldat cu persecuţii şi, în cazul unora dintre ei, cu moartea în temniţele comuniste. Rude ale celor şapte episcopi martiri se vor afla pe Câmpia Libertăţii, alături de zecile de mii de pelerini aşteptaţi la eveniment.

Duminică, 2 iunie 2019, în municipiul Blaj vor fi amplasate puncte de prim ajutor în următoarele locaţii:

1. La gara CFR;

2. În curtea Spitalului Municipal Blaj;

3. În curtea Liceului Agricol din Piaţa 1848;

4. La Capela „Barbu Lăutaru”;

5. La Piaţa Agroalimentară din Câmpia Libertăţii;

6. Lângă scena din Câmpia Libertăţii.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite