FOTO VIDEO Cum sunt hrănite animalele sălbatice de vânători pe fondurile AJVPS din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Animalele sălbatice sunt hrănite de vânători. Foto Bogdan Dragomir
Animalele sălbatice sunt hrănite de vânători. Foto Bogdan Dragomir

Peste 200 de tone de cereale, fân, sfeclă, mere au ajuns în pădurile de pe cele 20 de fonduri de vânătoare din Alba, administrate de Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba.

Vânătorii susţin că animalele sălbatice, precum căprioara, cerbul, mistreţul, iepurele, fazanul, potârnichile, ar trece cu greu iarna fără mâncarea pusă în hrănitorile din pădure.

Fân, grău, porumb, mere

Şi, cum vor să aibă vânat şi în sezonul următor, nu au avut altă soluţie decât să încarce sacii cu hrană şi să ia drumul pădurii. Spre exemplu pe fondul de vânătoare Berghin, în locuri bine alese, au ajuns în această iarnă 5,7 tone de fân, 6,9 tone de porumb şi 2 tone de sfeclă, mere şi borhot.

„Condiţiile climatice şi atmosferice din perioada sezonului rece impun hrănirea suplimentară a 

vânatului. În plus, noi încercăm să menţinem pe loc vânatul şi să prevenim atacurile la semănăturile de primăvară“, susţine Bogdan Dragomir, vânător şi secretar al AJVPS Alba, asociaţie care are 4.000 de membri.

Prevenirea atacurilor la gospodăriile sătenilor

Necesarul de hrană pentru animalele sălbatice este stabilit la începutul sezonului rece, în funcţie de efectivele rezultate în urma recensământului făcut în fiecare primăvară. „Luăm în calcul sporul natural pentru fiecare specie, cota de vânat. Pentru sezonul de vânat ce tocmai s-a încheiat, au ajuns în hrănitorile pentru animalele sălbatice de pe fondurile pe care le administrăm 86 de tone de fibroase, 97 tone de concentrate şi 29 de tone de suculente“, completează  Bogdan Dragomir, vânător şi secretar al AJVPS Alba.

Vânătorii susţin că nu vor renunţa la „serviciile de catering“ până când zăpada va dispărea, iar sălbăticiunile îşi vor procura singure mâncarea. În plus, astfel animalele sălbatice sunt împiedicate să atace gospodăriile sătenilor, în goana după hrană. (Articol scris de NICU NEAG)

Imaginile de mai jos au fost surprinse de camerele de luat vederi mobile amplasate pe fondurile de vânătoare de AJVPS Alba

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite