FOTO VIDEO Autostrada Sebeş - Turda: Lucrările avansează vizibil pe loturile 3 şi 4, dar stagnează în zona a doua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viaduct pe lotul 3 al autostrăzii. Foto: Asociaţia Pro Infrastructură, peundemerg.ro
Viaduct pe lotul 3 al autostrăzii. Foto: Asociaţia Pro Infrastructură, peundemerg.ro

Asociaţia Pro Infrastructură a făcut publice noi fotografii în care sunt surprinse câteva zone spectaculoase din lotul 3 al Autostrăzii A10 Sebeş-Turda (între Aiud şi Decea). Sunt prezentate câteva cadre cu zona Gâmbaş (viaduct şi pod peste Mureş) şi nodul Aiud. De asemenea, au fost publicate fotografii de pe lotul 2 şi un video cu stadiul lucrărilor pe lotul 4.

Pe lotul 4 stadiul lucrărilor a avansat vizibil, însă punctele critice – lacul Stejăriş, plantaţia de Paulownia din nodul Turda, stâlpii de curent de pe aliniament – sunt încă nerezolvate. Dacă în perioada imediat următoare aceste probleme nu se vor soluţiona astfel încât constructorul să înceapă lucrările aferente, deschiderea circulaţiei pe cei 16 km la final de 2017 va fi practic imposibilă. Pe lotul 3, şansele pentru finalizarea lucrărilor şi implicit deschiderea circulaţiei între nodurile rutiere Decea şi Aiud până la finalul acestui an sunt mai mult decât promiţătoare. 

Pe primul lot, autostrada prinde contur în multe puncte de pe traseu. Avansul lucrărilor este promiţător, dar din păcate, zona autorizată şi pe care se lucrează în prezent nu va putea fi deschisă traficului fără autorizarea capetelor acestui lot, nodurile Alba Iulia Nord şi Sebeş. “Facem un apel la conducerea Ministerului Transporturilor şi a CNAIR pentru rezolvarea cu celeritate a problemelor enumerate mai sus, astfel încât termenele de finalizare asumate de dânşii să poată fi respectate”, transmit reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură.

“Suntem foarte îngrijoraţi pentru că, deşi vremea este una propice, pe secţiunea a doua a acestei autostrăzi avansul este insesizabil. Chiar dacă este cel mai lung lot dintre cele patru ale autostrăzii A10 (puţin peste 24 de km), avansul în ceea ce priveşte lucrările de terasamente bate pasul pe loc. În acest ritm, finalizarea acestui lot până la finalul anului 2018 este tot mai greu de atins,” precizează reprezentanţii asociaţiei. Aktor-Euroconstruct a realizat un depozit mare de agregate care urmează a fi puse în operă pentru terasamente, iar  la graniţa lotului a început execuţia rigolelor.

Pe lotul 3 lucrările avansează, iar şansele pentru deschiderea circulaţiei până la finalul anului, pe acest segment, sunt mai mult decât promiţătoare. Autostrada Sebeş-Turda va avea o lungime totală de 70 de kilometri şi va traversa parţial judeţele Alba şi Cluj, fiind împărţită în patru loturi. Valoarea lucrărilor, fără TVA, este de 541.739.137 de lei pentru lotul unu, 549.332.393 de lei pentru lotul doi, 420.511.921 de lei pentru lotul trei, 470.004.894 de lei pentru lotul patru, toate fiind finanţate din fondul de coeziune, 85%, şi bugetul de stat – 15%.

Citiţi şi:

VIDEO Cum se circulă în sensul giratoriu. Regulile de calvar pentru mulţi şoferi, explicate cât mai simplu

 

Multinaţională versus angajaţi români. Cum au fost concediaţi 20 de oameni pentru că au înfiinţat un sindicat: „Cea mai tristă poveste de succes“

Ce înseamnă calul-putere şi cum se calculează. Istoria unităţii care măsoară forţa motoarelor

Imaginile dezastrului la mina Haneş din Apuseni: poluare şi clădiri abandonate, distruse de hoţi FOTO

Armele dacilor. Cum arătau falxul şi pumnalul sica, celebrele obiecte de luptă care au băgat spaima în soldaţii romani

Femeia care a stat trei ani să coasă tot Luceafărul pe o pânză uriaşă: „Mă trezeam noaptea şi continuam să cos“

Record de ciclism în Cetatea Alba Iulia. Bloggerul de turism Ben Southall a înconjurat de 100 de ori fortificaţia şi a parcurs 270 de kilometri

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite