FOTO Una dintre cele mai cunoscute atracţii turistice din Apuseni se redeschide pentru turişti

0
0

Peştera Poarta lui Ionele, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Munţii Apuseni se redeschide pentru public, începând de sâmbătă, 20 iunie 2020.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Gârda de Sus, programul de vizitare este de luni până duminică, între orele 10.00 – 16.00

Peştera este situată în versantul drept al Văii Ordâncuşa, la o altitudine de 800 de metri. Este descrisă de gelologi ca fiind sculptată în calcare albe, alcătuită dintr-o galerie cu traseu frânt. La intrarea în peşteră, se află un pârâu care ţâşneşte din stâncă. Portalul înalt de 17 metri face din aceasta una dintre peşterile “înfricoşătoare” ale Apusenilor.

Peşterea este sculptată în calcare albe şi este reprezentată printr-o galerie având înălţimi cuprinse între 10-15 metri şi o lungime de 60 metri. Pereţii sunt umezi şi adăpostesc lilieci. Atracţia principală este apa curgătoare, care coboară până la şosea şi izvorăşte printr-un firicel chiar din peşteră. Accesul în peşteră este mai dificil, deoarece traseul este accidentat. Pentru turiştii care doresc să rămână mai multe zile în această zonă, există suficiente posibilităţi de cazare.

Imagine indisponibilă

Se poate ajunge la ea prin Valea Arieşului, din comuna Gârda de Sus, urmând cale de 2,5 km drumul forestier ce porneşte din centrul comunei spre Peştera Scărişoara pe Valea Ordâncuşa.

Imagine indisponibilă

Intrarea se face printr-un portal înalt de 15 metri. Lungimea peşterii este de 324 de metri total. Dar amenajaţi sunt doar 131 de metri. Înălţimea maximă este de 35 de metri. Pentru vizitarea peşterii nu este nevoie de vreo sursă de lumină. În galeria superioară se pot vedea stalactite şi stalagmite, dar destul de reduse ca mărime. În etajul superior al peşterii sunt şi 2 mari colonii de lilieci. Acest etaj nu este amenajat tocmai pentru că se doreşte protejarea liliecilor. Biletul de acces costă 10 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru copii.

Citiţi şi:

 

Compania Naţională de Investiţii va moderniza trei clădiri ale Mănăstirii Râmeţ cu peste 3,7 milioane de lei

 

CJ Alba continuă modernizarea căilor de comunicaţie. Aproape 20 de milioane de lei pentru asfaltarea a 11 km de drum

 

FOTO Planul de circulaţie pentru ziua încoronării regilor Ferdinand şi Maria. Cum a decurs evenimentul istoric din 1922

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite