FOTO Prim planuri spectaculoase cu vestitorii primăverii: barza, cucul armenesc, albinarul, pupăza
0O vorbă celebră a scriitorului roman Horaţiu spunea că nu se face primăvară cu o rândunică. Dar, dacă zărim şi o barză cocoţată într-un stâlp de telegraf, auzim şi cântecul celebru al cucului sau triluri şi ciripituri de ciocârlie, e semn clar că suntem în plină primăvară.
Acum, bălţile, luncile, câmpurile, pădurile din judeţul Alba şi nu numai, freamătă de bătăi de aripi venetice, întoarse acasă de pe meleaguri meridionale, la clocit de ouă şi crescut de pui.
Mai jos vă prezentăm o serie de fotografii cu scene din viaţa vestitorilor primăverii, în toată frumuseţea ei crudă. Fiecare poză este însoţită de câte o scurtă descriere a fiecărui vestitor al primăverii care colorează timp de câteva luni peisajul judeţului Alba. Imaginile au fost surprinse de vânătorul Bogdan Dragomir, secretarul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Alba.
Barza albă a ajuns să fie cunoscută şi îndrăgită şi datorită faptului că preferă să-şi construiască cuibul în apropierea omului, pe acoperişuri, coşuri de fum, stâlpi. A reuşit sa intre în credinţa populară ca simbol al primăverii.
Barza neagră are penajul aproape complet negru, cu reflexii metalice verzi si violete. Se hrăneşte cu peşti,

Foto

broaşte, şerpi pe care le prinde mergând încet prin apa puţin adâncă sau prin mlaştini. Pentru ca este rară, este o specie greu de fotografiat.
Cucul este mai degrabă cunoscut pentru cantecul său celebru „cu-cu; cu-cu " decat pentru înfaţiţare. De altfel este o pasare timidă şi greu de observat .
Pupaza mai este denumita popular şi cucul armenesc. Tot în credinţa popular se spune că nu este bines ă te trezeşti după ce începe să cânte. „Iar vrei să te pupe cucul armenesc şi să te spurce ca să nu-ţi meargă bine toată ziua?" , găsim în amintirile lui Ion Creangă.
Graurul. Cel mai des il vedem cuibărind în scorburile copacilor . Putem spune ca omul trage mari foloase de pe urma acestei păsari care este harnicăm curaţitoare de insecte daunatoare şi de omizi. Dante în "Divina comedie"a luat zborul graurilor drept comparatie pentru a arata zbuciumul sufletelor purtate de vijeliile infernului.
Ciocârlia de camp se întoarce la noi în ţară primavara devrem şi de atunci rasună cântecul ei frumos – triluri şi ciripituri.

Prigoria cunoscută şi sub numele de albinar o putem considera fără tăgadă una din podoabele lumii noastre păsăreşti. Este atât de viu şi frumos colorată încât ai impresia că este o bucată din curcubeu.Suportă greu frigul , aşa că în zilele urâte şi ploioase stă supărată pe o crenguţă.
Codobatura albă este usor de recunoscut dupa corpul zvelt, alungit, cu coada lungă pe care o mişcă într-una în sus şi în jos. De aici i se trage şi numele.

Codobatura galbenă De obicei o gasim în zonele joase de campie,mai ales pe malurile râurilor şi bălţilor,acolo unde îşi găseşte uşor hrana, alcătuită din insecte.
Turturica În momentul de faţă, populatia de turturele din Europa se află într-un serios declin datorat intensificării agriculturii şi a reducerii locurilor de cuibarit.
Porumbelul popesc este o păsare care işi alege perechea pe viata. Perechile cresc de obicei doua serii de pui pe an şi mai rar trei.La început puii sunt orbi şi sunt hrăniţi cu un fel de lapte produs de guşa parinţilor. Mai tarziu vor fi hraniţi cu cereale şi seminte, tot din gusa parintilor.
Sitarul scoate un „corait" discret caracteristic, urmat de piscuit mai puternic, auzite in perioada imperecherii.

Într-o carte despre fauna Romniei a profesorului Simionescu din 1938 sunt folosite în descrierea animalelor salbatice expresii care sunt astazi imposibil de folosit: „pasari salbatice puzderie".„roiuri de pasari salbatice", „cârduri intregi de pasari". Vantoarea ca pasiune, ca hobby are foarte multe parţi bune. Trebuie însă să fim împotriva vânatului ilegal, iresponsabil, fară masură şi faraă principii şi etică. (Articol realizat de NICU NEAG)
Sursa foto: Bogdan Dragomir, AJVPS Alba
Sursa informaţiilor-animalesalbatice.ro






