FOTO Podul de fier din Ocna Mureş a fost timp de 100 de ani singurul din Europa cu trafic feroviar, rutier şi pietonal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vechiul pod de fier din Ocna Mureş, aflat în prezent în conservare, a fost pentru câteva zeci de ani singurul din Europacu trafic rutier, feroviar şi pietonal. Istoria podului se pierde şi ea în negura timpurilor, fiind construit undeva la sfârşitul secolului XIX.

Aproximativ 100 de ani, podul de fier din Ocna Mureş a deţinut recordul de a fi singurul pod din Europa care se putea traversa pietonal, rutier şi feroviar. Cel mai probabil a fost construit după anul 1872, când Salina din oraş a finanţat şi constuit o cale ferată de aproximativ 4 km care urma să facă legatură între exploatarea minieră şi nodul feroviar Războieni (Feldioara). Până la acea dată traversarea Mureşului se făcea pe un pod de lemn. 

”De-a lungul timpului podul a suferit diverse modificări pe care un ochi atent le poate remarcă imaginile păstrate de arhive. A fost dinamitat şi distrus parţial spre sfârşitul războiului pentru a împiedică accesul trupelor germane. Refăcut la scurtă vreme după război rămâne în funcţiune până prin anii ’60 când, după o nouă reparaţie (se înlocuiesc tronsoanele de intrare-ieşire), capătă înfăţişarea a astăzi. În anul 1987, la 5 septembrie a fost inaugurat podul nou , de beton. Odată cu inaugurarea lui, traficul rutier pe podul de fier este suspendat şi rămâne destinat doar traficului feroviar şi oficial este interzis şi traficul pietonal. Închiderea Combinatului a adus însă şi suspendarea traficului feroviar”, spune Radu Vaida, un locuitor al oraşului pasionat de istoria oraşului.

În 2013, Primăria Ocna Mureş a iniţiat demersuri pentru reabilitarea podului de fier. Este vorba despre transferul de proprietate de la CFR la primărie a obiectivului, în aşa fel încât acesta să fie inclus pe traseul de trafic greu ce va fi amenajat în zonă. Potrivit administraţiei locale, a fost obţinut acordul de la CFR pentru transferul obiectivului în proprietatea primăriei, astfel încât acesta să fie reparat şi consolidat pentru a permite accesul traficului de mare tonaj. Podul ar urma să aigure şi traficul ferioviar spre viitorul parc industrial de pe platforma UPSOM.

Parcul industrial Ocna Mureş prinde contur. Activităţile ce vor fi derulate pe fosta platformă UPSOM

FOTO DOCUMENT Din vremurile în care oraşul Ocna Mureş conta pe harta balneară a României. Băile Sărate atrăgeau anual mii de turişti

Afacerea de succes a unui agricultor din Ocna Mureş. Ioan Iakob scoate profit din cultura de lavandă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite