Parcul industrial Ocna Mureş prinde contur. Activităţile ce vor fi derulate pe fosta platformă UPSOM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostuol combinat UPSOM Ocna Mureş
Fostuol combinat UPSOM Ocna Mureş

Proprietarii platformei industriale din Ocna Mureş, unde a funcţionat combinatul UPSOM SA - cel mai mare producător de sodă calcinată din România, au demarat oficial procedurile legale privind înfiinţarea unui parc industrial. Acesta se va întinde pe o suprafaţă de peste 3 hectare şi va deservi activităţi din industria uşoară, chimică şi de construcţii.

Platforma industrială UPSOM Ocna Mureş a fost cumpărată în martie 2013 de firmele Govcrest International SRL Bucureşti şi Aloref SRL Alba Iulia pentru 6 milioane de euro, plus TVA, în cadrul procedurii de lichidare judiciară şi faliment a combinatului chimic. De atunci ţi până în prezent au avut loc activităţi de curăţare a platformei industriale şi de valorificare a fierului vechi din care se presupune că s-au obţinut venituri estimate la câteva milioane de euro.

Recent, investitorii au depus la APM Alba documentaţia necesară pentru demararea activităţii noului parc industrial. Investiţia va fi realizată de firmele Ascom International (care face parte din grupul Govcrest) şi Aloref.

Sectoarele de activitate propuse se referă la constructii maşini, în special prelucrări mecanice, industrie uşoară, depozite materiale de construcţii, terminal de transcontainere, depozit ingraşaminte chimice şi producţie în industria chimică nepoluantă. Marele atu al parcului industrial din Ocna Mureş este faptul că va fi foarte bine legat la reţeaua de transport: are cale ferată până în incinta zonei industriale iar oraşul Ocna Mureş va avea legătură directă cu autostrada Sebeş - Turda, ce ar urma să fie finalizată în 2016. Astfel se explică terminalul de transcontainere propus prin planul de afaceri, care ar urma să fie unul dintre cele mai mari din Europa de Est.

Parcul cuprinde mai multe obiective preluate de la fostul combinat cu o suprafaţă totală de aproximativ 33.000 de metri pătraţi. Este vorba, printre altele, despre clădirea laborator, hala turnătorie, depozitul de sodă calcinată, clădire şi hala pompe decantoare, magazia generală, etc. Parcul industrial va permite crearea a câteva sute de locuri de muncă la Ocna Mureş, oraş defavorizat din acest punct de vedere după închiderea combinatului UPSOM, unde lucrau aproape 1.000 de oameni. Pentru ca investiţia să devină realitate va fi nevoie şi de o hotărâre de Guvern

Un astfel de parc industrial putea fi realizat şi la Alba Iulia, pe platforma industrială Resial. Aici s-a preferat, însă, să se demoleze toate construcţiile pentru a se recupera fierul vechi, iar terenul liber de construcţii va avea cel mai probabil o destinaţie în domeniul imobiliar.

FOTO DOCUMENT Din vremurile în care oraşul Ocna Mureş conta pe harta balneară a României. Băile Sărate atrăgeau anual mii de turişti

Staţiune de tratament balnear modernă la Ocna Mureş. Proiectul costă peste 7,5 milioane de euro

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite