FOTO Percheziţii DIICOT în Alba şi Cluj la traficanţi de migranţi kurzi şi irakieni. 10 persoane duse la audieri, arme şi peste 80.000 de euro ridicate de anchetatori
0Procurori DIICOT din Cluj şi Alba, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Cluj – Napoca şi BCCO Alba Iulia, au efectuat, simultan cu omologii francezi, un număr de 18 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Cluj şi Alba, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi şi spălare de bani.
Potrivit unui comunicat emis de DIICOT, activităţile au fost integrate unei acţiuni comune, ce are la bază un Ordin European de Anchetă emis de către autorităţile franceze la data de 29.05.2019, în baza căruia au fost executate de către autorităţile judiciare române (DIICOT – Serviciile Teritoriale Cluj şi Alba, BCCO Cluj – Napoca şi BCCO Alba Iulia) diferite activităţi pe teritoriul României prevăzute de Codul de procedură penală român.
În cauză există suspiciunea rezonabilă cu privire la faptul că, începând cu anul 2016, a fost constituit un grup infracţional organizat, din cetăţeni români şi străini, care au acţionat în mod coordonat, în ceea priveşte trecerea migranţilor, majoritatea kurzi şi iranieni, către Regatul Unit al Marii Britanii, prin Franţa (la Calais), Belgia şi Olanda (la Rotterdam).
În urma investigaţiilor efectuate s-a stabilit că, în perioada 2016 – 2018, reţeaua, formată din peste 60 de persoane, a facilitat trecerea a aproximativ 300 de migranţi în Anglia. Ca mod de operare s-a reţinut că membrii grupării infracţionale îşi desfăşurau activitatea pe două ramuri. În ceea ce priveşte ramura românească a grupării infracţionale s-a stabilit că aceasta era condusă de un cetăţean român, în varstă de 41 de ani, care se ocupa de recrutarea, plata şi organizarea trecerii migranţilor cu şoferi români.
În ce priveşte ramura grupării care se află în Anglia, investigaţiile arată faptul că aceasta era condusă de un cetăţean de origine kurdă şi se ocupa de recrutarea însoţitorilor migranţilor care se află în Regatul Unit al Marii Britanii şi în Franţa. Din investigaţiile efectuate a rezultat faptul că, suma de aproximativ 407.000 lire sterline a tranzitat între Anglia şi România în cadrul acestei reţele.
În urma efectuării percheziţiilor domiciliare efectuate pe teritoriul României, au fost ridicate telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare, detectoare de metale, o puşcă cu aer comprimat (supusă autorizării), arme albe, înscrisuri şi peste 80.000 de euro.
La sediile DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj şi DIICOT – Serviciul Teritorial Alba, urmează sa fie aduse, în vederea audierii, un număr de 10 de persoane. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii, prin indisponibilizarea unor autoturisme. Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust. La acţiune au participat şi reprezentanţi Europol. În cursul zilei de miercuri, 12 iunie 2019, persoanele depistate vor fi prezentate magistraţilor, pentru dispunerea unor măsuri preventive.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Acţiunea din România a fost efectuată cu sprijinul poliţiştilor din cadrul IPJ Cluj şi IPJ Alba, precum şi cadrelor de jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi din Cluj - Napoca şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Alba Iulia.