FOTO Grota din Piatra Secuiului unde s-au salvat studenţii în timpul măcelului de la Aiud din 1849. Cum poate fi vizitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginea spectaculoasă a Grotei Studenţilor. Foto: Claudiu Drugă
Imaginea spectaculoasă a Grotei Studenţilor. Foto: Claudiu Drugă

În masivul Piatra Secuiului de la Rimetea, celebrul masiv muntos din Trascău, se află o peşteră care ascunde secrete veche de sute de ani.

Cea mai spectaculoasă peşteră de aici a fost în perioada Revoluţiei de la 1849 refugiu pentru sute de studenţi maghiari din Aiud.

De la acest moment provine şi denumirea de Grota Studenţilor. Poate fi vizitată în cadrul unui traseu de câteva ore, cu plecare din comuna Rimetea şi final în satul Colţeşti. Cele două localităţi din Alba sunt recunoscute pentru practicarea agroturismului.

Grota Studenţilor este de fapt un uriaş portal compus din trei arcade foarte pitoreşti, cu vedere spectaculoasă spre localităţile Colţeşti şi Rimetea. Traseul spre grotă este marcat cu triunghi roşu.

Masivul Piatra Secuiului. În centru se pot vedea două dintre portalurile Grotei Studenţilor

Imagine indisponibilă

Traseul pleacă din Rimetea. După ieşirea din sat se face dreapta şi se merge pe o cărare circa de 2 kilometri până la peşteră. Diferenţa de nivel este de circa 350 de metri. Aici, la înălţime, frumuseţea peisajului îţi taie respiraţia. La coborâre se face stânga pe o altă cărare care duce spre Colţeşti. Drumeţia durează circa 2 ore.

grota studentilor piatra secuiului

Grota portal are o ieşire imensă sudică, alta şi mai mare vestică, cu forma de potcoavă, şi una mai mica, care se deschide spre un perete de stâncă. Prima arcadă oferă o perspectiva unică asupra satului Colţeşti şi a cetăţii medievale, în timp ce a doua (mai mare), oferă o deschidere spre pitorescul sat Rimetea, străjuit de muntele Sălaş şi vârful Ardaşcheia.

Văzută din depărtare, grota seamănă cu chipul unui uriaş

Imagine indisponibilă

Grota din masivul Piatra Secuilor au oferit adăpost locuitorilor din zonă în vremurile de restrişte. Legenda spune că în 1849 în timpul măcelului de la Aiud, studenţii colegiului Bethlen din Aiud s-au refugiat pentru a scăpa de moarte. În istorie, evenimentul a rămas ca asediul sau măcelul de la Aiud. În 8-9 ianuarie 1849, românii sub comanda lui Axente Sever, unul dintre căptanii lui Avram iancu, ar fi ucis câteva sute de locuitori de etnie maghiară din oraş.

Imagine indisponibilă

Piatra Secuiului este un masiv calcaros, golaş şi alungit, împărţit în două părţi de o „râpă” (ceea ce face ca, din mai până în septembrie, soarele să răsară de două ori pentru acei oameni care trăiesc în partea de nord a localităţii). Partea nordică a masivului, mai scundă, poartă şi numele de „Colţii Trascăului” şi adăposteşte ruinele unei fortăreţe medievale.

grota studentilor piatra secuiului

Rimetea se află la 24 km de Aiud, la 7 km de Buru, la 25 km de Cheile Turzii şi la 28 km de Turda. Localitatea este conectată la reţeaua de drumuri naţionale prin drumul judetean DJ107M, care începe la nord din drumul naţional DN75 (la limita de sud a judeţului Cluj) şi care debuşează la sud în DN1 (E81) pe teritoriul municipiului Aiud. Drumul judeţean DJ107M traversează ambele localităţi ale comunei (Rimetea şi Colţeşti), de-a lungul lui situându-se aproape toate obiectivele cu potenţial turistic din zonă.

Citiţi şi:

Măsuri pentru limitarea noului focar de coronavirus din Alba. 12 persoane testate pozitiv au fost internate în spital

 

Insula din Pacific locuită de urmaşii unor rebeli de pe o navă celebră. Cum arată teritoriul cu cei mai puţini locuitori FOTO

 

Un student oferă ajutor gratuit pentru elevi, profesori şi părinţi, în scopul utilizării platformelor de comunicare

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite