FOTO Comuna unde copiii vor începe şcoala în căminul cultural sau la bibliotecă. „Care părinte normal la cap îşi va lasă copilul în cocinele astea?“
0Elevii din comuna Şpring, judeţul Alba, vor întâmpina noul an şcolar în condiţii mai puţin obişnuite. Din cele patru şcoli din comună, doar una este pregătită să îi primească pe elevi. Copiii vor merge la şcaolă în spaţii amenajate la căminul cultural, bibliotecă sau primărie.
La Şpring, o comună din Alba cu aproximativ 2.500 de locuitori, cei mai mulţi dintre elevi vor mai avea de aşteptat o lună de zile până ce vor ajunge pe băncile şcolilor în care au învăţat până în prezent. Primăria nu a reuşit să încheie la timp contractele de modernizare, astfel încât în două din cele patru unităţi şcolare nu se vor începe cursurile în 10 septembriie. Elevii din clasele I – IV şi preşcolarii din satele Vingard şi Şpring vor merge în săli de clase improvizate în căminele culturale din sate, biblioteci şi alte clădiri ce aparţin primăriei.
Mai mult decât atât, din acest an şcolar, în comuna Şpring a mai rămas doar o singură şcoală, în satul Draşov, unde va mai exista ciclul gimnazial. Resursele financiare reduse din învăţământ au determinat Inspectoratul Şcolar şi Primăria Şpring să comaseze şcolile gimnaziale într-una singură. Şcoala gimnazială de la Draşov este, de asemenea, în ”şantier”, lucrările urmând să fie finalizate parţial până luni luni, 10 septembrie, pentru ca copiii să poată intra în săli.
Aşa arată o clasă cu câteva zile înainte de debutul anului şcolar
”Toate sunt sub orice critică. Cât despre începerea noului an, tot ce e posibil să nu înceapă în 10. N-aş crede că în câteva zile se pot aduce la un nivel mediu de decentă şi funcţionare. Cât despre transport, ce să zic?! Mister total. Eu sunt curioasă care părinte normal la cap îşi va lasă copilul în, nici nu ştiu cum să îi spun, în cocinele astea. Eu cu siguranţă, nu! Restul părinţilor, dacă le convine că pruncii lor să stea în condiţiile alea mizerabile în care nu ai ţine nici un animal măcar, problema lor! Dacă nişte ameninţări sunt mai importante decât copiii lor, să sufere copiii...”, a spus un părinte afectat de situaţia în care au ajuns şcolile din comună.
Răspunsul primit de părinţi de la Inspectoratul Şcolar
115 părinţi au semnat un memoriu adresat Inspectoratului Şcolar prin care au solicitat menţinerea
claselor de gimnaziu şi în restul satelor, dar solicitarea lor a fost respinsă. Reprezentanţii acestora susţin că desfiinţarea claselor a fost susţinută şi de primarul Daniel Rusu pentru ca primăria să cheltuiască mai puţini bani.
Primarul susţine că decizia de comasare a claselor V – VIII este în folosul elevilor şi spre binele învăţământului. Un număr de 58 de copii de gimnaziu vor fi transportaţi cu microbuze şcolare din trei sate până la Draşov. Unii părinţi care au posibilităţi materiale au decis să îşi ducă copiii la şcoli în oraşul Sebeş, aflat la peste 20 de kilometri distanţă.
Despre criticile pe care le primeşte în legătură cu pregătirea şcolilor, primarul Rusu spune că sunt ”politice”. ”Am reuşit să încheiem contractele, din cauza birocraţiei, abia în luna august. Termenul de execuţie este 10 octombrie, iar până atunci am găsit soluţii pentru ca elevii şi preşcolarii să poată învăţa în condiţii bune”, a afirmat primarul comunei Şpring. Acesta spune că, după finalizarea lucrărilor, copiii din ar urma să aibă toate condiţiile pentru a învăţa.