Focar de coronavirus într-un sat din Alba. Primarul a fost ameninţat pentru că susţine testarea tuturor locuitorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
coronavirus

Un început de focar de coronavirus se manifestă într-un sat al comunei Săliştea din Alba. Primarul spune că a fost ameninţat de oameni pentru că a cerut testarea tuturor locuitorilor.

Primarului comunei Săliştea, Aurel Emil Stănilă, susţine că în satul Săliştea Deal sunt cinci cazuri de COVID-19. Edilul spune că a fost anunţat de reprezentanţii DSP Alba despre faptul că marţi, 5 mai, vor face teste în localitate, pentru cât mai multe persoane şi, dacă se poate, pentru întregul sat. 

   

Primarul afirmă că reacţia unora dintre localnici nu a fost cea aşteptată, adică să aprecieze că au acces la testare gratuită, ci mai degrabă au făcut ”scandal” şi l-au ”ameninţat”.

Pe lângă cazurile confirmate cu COVID, în localitate mai erau, cel puţin până sâmbătă 11 persoane în izolare. Pe raza comunei Săliştea a fost decisă ca fiind obligatorie purtarea măştilor de protecţie.

Excepţie sunt ”zonele extravilane, autoturismele şi maşinile agricole închise, angajaţii firmelor de construcţii şi angajaţii serviciului de gospodărire comunală, care trebuie să respecte distanţarea socială”, potrivit deciziei comitetului local pentru situaţii de urgenţă. În Săliştea Deal locuiesc circa 250 de persoane, majoritatea de etnie romă.

Postarea primarului Aurel Stănilă:

Mă văd obligat să clarific câteva lucruri legate de cazurile de coronavirus confirmate în com. Săliştea şi mai exact în Săliştea Deal, care au ajuns la 5. Indiferent de ameninţările pe care le-am primit telefonic de la unii cetăţeni sau telefoanele date la Prefectură sau mai ştiu eu pe unde,să fie clar, când este vorba de sănătatea locuitorilor comunei nu cedez nici un pas, nu mă las şantajat de nimeni şi fac tot ce-mi stă în putere să evit o contaminare în masă. 

Astăzi am fost anunţat telefonic de către DSP Alba că mâine se vor deplasa în loc. Săliştea Deal pentru a face teste. Am întrebat, la cei din izolare? Mi s-a spus că vor să testeze cât mai multe persoane ,dacă se poate întreaga localitate. Nu pot să spun că nu m-am bucurat, că pot financiar să facă aceste teste care sunt şi destul de scumpe şi care pot elimina orice suspiciune de infectare în masă, prin depistarea unor persoane asimptomatice.Trebuie să fie foarte clar testul este obligatoriu ptr.cei aflaţi în izolare, pentru ceilalţi nu. 

Dacă mi-am permis să fac un anunţ in Săliştea Deal pentru ca oamenii să ştie şi care vor să-l facă (gratuit) să stea acasă, am fost acuzat de unii că îmi bat joc de ei, că îi discriminez sau câte şi mai câte. Judecaţi şi dumnevoastră, unii nu reuşesc nici cu bani să facă testul, iar alţi fac scandal când li se oferă gratuit .Nu vreau să ameninţ pe nimeni, dar, dacă ţi s-a oferit să faci gratuit testul, ai refuzat, iar ulterior eşti depistat pozitiv (doamne fereşte de aşa ceva) şi mai infectezi şi pe alţi care pot muri, fapta devine penală. 

Pe înţelesul tuturor, când doctorul îţi spune că ai hipertensiune şi trebuie să iei tratament iar tu ignori şi după un timp îţi plesneşte o arteră la cap şi mori, e problema ta fiindcă nu se mută la altă persoană, dar când contaminezi pe altul din cauză că tu te crezi ”deştept” şi acesta moare fiindcă nu are imunitatea ta sau are şi alte boli, atunci răspunzi. Vreau să vă întreb, în special pe cei din com. Săliştea care citesc această postare ce era să fac, să nu mă implic deloc, să ne infectam în masă şi să ne carantineze întreaga comună? Să ne blocheze cu totul, sau să fac tot posibilul (atât cât îmi permite legea) ca împreună cu implicarea fiecăruia dintre d-voastră să evităm un asemenea scenariu? Vă mulţumesc tuturor acelora care respectaţi recomandările făcute de CLSU, că purtaţi mască, păstraţi distanţa socială, evitaţi deplasările fără rost etc.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite