Firmă românească, judecată pentru furt de energie electrică. Are afaceri anuale de peste 20 de milioane de euro

0
Publicat:

O societate comercială din Alba Iulia, care administrează un lanț de supermarket-uri, a fost trimisă în judecată pentru furt de energie electrică. Prejudiciul depășește 100.000 de lei.

Unul dintre cele trei magazine unde ar fi avut loc furtul de energie electrică FOTO Adevărul
Unul dintre cele trei magazine unde ar fi avut loc furtul de energie electrică FOTO Adevărul

Potrivit procurorilor, la trei magazine au avut loc furturi de curent timp de trei ani, în perioada iunie 2017 - iunie 2020. Valoarea totală a prejudiciului se ridică la circa 110.000 de lei. Acțiunea a fost deliberată, având în vedere că furturile au avut loc în aproximativ aceeeași perioadă și s-a profitat de lucrări la sistemele care asigurau furnizarea energiei eletrice către cele trei magazine. Infracțiunea a fost constatată în aceeași zi, în vara anului 2020.

După trei ani, dosarul a fost trimis în judecată. Firma acuzată de furt este Agra’s SRL Alba Iulia, care, în 2021, a fost preluată de o companie mai mare, liderul pieței de conserve din România. Firma deține nouă supermarket-uri în Alba Iulia.

Afaceri de zeci de milioane de euro

Potrivit procurorilor, „în perioada 13 iulie 2017 – 13 iunie 2020, la un punct de lucru din Alba Iulia, profitând de modificarea blocului de măsură și protecție, s-a sustras energie electrică cauzând persoanei vătămate SDEE Alba un prejudiciu în cuantum 11.367 de lei”. În continuare, în perioada 13 iunie 2017 – 13 iunie 2020, la un alt punct de lucru al societății s-a sustras energie electrică în valoare de 79.375 de lei. La cel de-al treilea magazin, fapta s-a derulat în perioada 12 septembrie 2017 – 13 iunie 2020, iar prejudiciul a fost stabilit la suma de 18.318 de lei. Anchetatorii au reținut, astfel, trei acte materiale ale infracțiunii de furt. 

În 2022, societatea Agra’s SRL, care deține și un abator la Alba Iulia, a avut o cifră de afaceri de 129 de milioane de lei (26 de milioane de euro) și un număr total de 270 de angajați. În perioada în care au avut loc infracțiunile pentru care a fost trimisă în judecată, firma a fost deținută de un om de afaceri din Alba și a avut cifre de afaceri de peste 20 de milioane de euro și în 2019, respectiv 2020, ani în care au avut loc furturile de curent electric.

Societatea comercială riscă o amendă penală importantă și va fi obligată să plătească daunele provocate furnizorului de energie electrică.

În 10 noiembrie 2023, un magistrat de la Judecătoria Alba Iulia a stabilit că probele și actele de urmărire penală sunt legale și a dispus începerea judecății. Încheierea poate fi contestată de către reprezentanții persoanei juridice.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite