Femeia din Apuseni care îşi ţinea piciorul mumificat în casă de 13 ani a câştigat lupta cu statul, dar fără folos. A murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia de 93 de ani şi-a ţinut 13 ani o parte din piciorul drept, mumificat, în podul casei
Femeia de 93 de ani şi-a ţinut 13 ani o parte din piciorul drept, mumificat, în podul casei

Oara Părăştia s-a luptat un an în instanţă cu Primăria Poşaga din judeţul Alba, pentru dreptul la indemnizaţie de persoană cu handicap şi la asistent personal. Femeia a ajuns cunoscută în ţară prin faptul că păstra  de 13 ani o parte din piciorul drept pentru a fi îngropat cu ea atunci când va muri, ceea ce s-a i întâmplat la începutul acestei săptămâni.

Povestea femeii de 93 de ani, din Poşaga, judeţul Alba,  a fost descoperită întâmplător de preşedintele sindicatului „Asistentul Personal“ din Aiud, Nicolae Ţon, la care a apelat familia vârstnicei, după ce Primăria i-a suspendat ajutorul pentru handicap şi a lăsat-o şi fără asistent personal.

Femeia a câştigat lupta cu Primăria, dar prea târziu

Procesul a început în mai 2012 şi s-a finalizat la mijlocul lunii aprilie 2013. Tribunalul Alba a admis la începutul lunii februarie 2013, iar în urma recursului Curtea de Apel Alba Iulia a obligat Primăria să-i angajeze femeii şi asistent personal.

„Modifică în parte sentinţa atacată în sensul că dreptul la indemnizaţie pentru persoanele cu handicap se acordă reclamantei până la momentul angajării unui însoţitor pentru reclamantă de către Primăria Poşaga, dar nu mai târziu de momentul încetării valabilităţii certificatului de încadrare în grad de handicap. Menţine în rest hotărârea atacată. Respinge recursul pârâtului, Primarul Com. Poşaga“, se arată în minuta Curţii de Apel Alba Iulia.

„Procesul  în instanţă a durat un an de zile. Bolnava în cauză nu a încasat niciun leu din noiembrie 2010 până la începerea procesului, în mai 2012. Instanţele de fond şi de recurs au obligat Primăria Poşaga să-i achite suma de 10.830 de lei, reprezentând indemnizaţia pe perioada mai sus menţionată. În plus, a obligat administraţia locală să-i angajeze femeii asistent personal, căruia i-a fost desfăcut contractul de muncă în noiembrie 2010“, susţine preşedintele sindicatului „Asistentul Personal“ din Aiud, Nicolae Ţon, cel care a apărat-o în instanţă.

Instanţele au dovedit că măsura Primăriei Poşaga a fost abuzivă, însă puţin prea târziu. Femeia a avut din nou asistent personal pentru opt zile, după care a decedat. „Chiar dacă nu a reuşit să se bucure de cei 10.830 de lei, cât timp a fost în viaţă, banii vor ajunge la fiica ei, care de fapt a şi îngrijit-o, chiar şi fără ajutor din partea statului. Primăria este acum în executare silită“, spune juristul.

Femeia şi-a dus piciorul mumificat în mormânt

Povestea sinistră a femeii a început în urmă cu 13 ani. Suferea de artrită, iar boala i s-a agravat, iar piciorul drept s-a cangrenat de la genunchi în jos. Verdictul medicilor a fost crunt: trebuia amputată gamba piciorului. Femeia nici nu a vrut să audă de aşa ceva. După şase luni, chiar fiica ei a hotărât să-i curme chinurile şi i l-a sfârtecat cu foarfeca, printr-o operaţie rudimentară, acasă. Medicii spun că putea face septicemie, dar a avut noroc.

Oara Paraştie s-a hotărât atunci să păstreze bucata din piciorul drept. L-a ţinut, mumificat, în podul casei pentru a fi îngropat cu ea atunci când va muri. Potrivit familiei, dorinţa femeii a fost respectată şi l-a dus cu ea în mormânt, la începutul acestei săptămâni. (Articol scris de NICU NEAG)

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite