Evaziune fiscală prescrisă la Alba. Cinci dosare penale, anulate într-o singură zi la Tribunalul din Alba Iulia

0
Publicat:

Cinci dosare de evaziune fiscală cu 13 inculpați au fost „închise” de Tribunalul Alba într-o singură zi ca urmare a aplicării deciziilor Curții Constituționale a României (CCR) privind prescripția răspunderii penale.

Închiderea dosarelor are la bază două decizii ale CCR FOTO Adevărul
Închiderea dosarelor are la bază două decizii ale CCR FOTO Adevărul

În toate cele cinci cauze s-a dispus încetarea procesului penal în ședințele de judecată desfășurate în 24 octombrie 2022.

Magistrații au aplicat deciziile CCR, 297/2018 și 358/2022, care au constatat că articolul 155 din Codul Penal este neconstituțional. Prevederile acestui articol permiteau procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe.

Pe 25 octombrie 2022, completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că decizia CCR privind prescripţia se aplică retroactiv.

În cele cinci dosare de evaziune fiscală au fost trimiși în judecată,în perioada 2016 - 2021, un număr de 11 inculpați, doi având calitatea de inculpat în două cauze diferite. Aceștia din urmă (Ion B. și Mihai R.) sunt din Strehaia, județul Mehedinți, și erau „reprezentanții” unor firme „fantomă” care făceau afaceri cu societăți din Alba din domeniul transporturilor de mărfuri.

Într-un dosar în care sunt judecați cei doi bărbați din Strehaia, prejudiciul calculat la bugetul statului este de 6,3 milioane de lei, plus accesoriile care trebuie calculate conform legii. În al doilea dosar li s-a imputat un prejudiciu în valoare de aproape 1,5 milioane de lei.

Instanța a menținut achitarea prejudiciului

În total, prejudiciul din cele cinci dosare se ridică la aproximativ 10,8 milioane de lei, fără majorări și accesorii. În două cauze, inculpații au achitat prejudiciul, astfel încât instanța a dispus ridicarea sechestrului de pe bunurile acestora.

În celelalte trei cauze, Tribunalul Alba i-a obligat pe inculpați să achite prejudiciile constatate, menținând sechestrele impuse încă din perioada urmăririi penale. Hotărârile pot fi contestate la Curtea de Apel.

O altă cauză aflată pe rolul Tribunalului Alba încă din 2014, instrumentată de DNA, a fost închisă tot pentru prescrierea infracțiunilor. Un număr de 17 persoane din Alba judecate pentru infracțiuni de fals în înscrisuri în procedura de acordare a unor credite bancare în valoare de peste 11 milioane de euro au scăpat atât de răspunderea penală, cât și de cea civilă prin decizia instanței din 17 octombrie 2022.

Decizia ICCJ referitoare la prescripția răspunderii penale va închide peste 550 de dosare de corupție, cu un prejudiciu de 1,2 miliarde de euro, a anunțat Direcția Națională Anticorupție. Valoare mitei implicate în aceste dosare depășește 150 de milioane de euro, potrivit calculelor DNA. Două treimi dintre dosarele care urmează să se închidă - potrivit estimărilor DNA - se află deja în instanță, adică acuzații au fost trimiși în judecată.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite