Două femei, cinci cai şi un ponei din Ucraina şi-au găsit refugiu la Rachiş, un sat mirific din Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satul Rachiş a fost reconstruit de Iulian Docea. Foto: Facebook/ Rachiş Wild Ranch
Satul Rachiş a fost reconstruit de Iulian Docea. Foto: Facebook/ Rachiş Wild Ranch

Iulian Docea, un bărbat din Alba întors de curând din SUA, a găsit un mod inedit prin care îi ajută pe refugiaţii din Ucraina. A renovat case din satul bunicilor săi, Rachiş, pe care le-a pus la dispoziţia ucrainenilor.

Iulian Docea a renovat 12 case din satul Rachiş, un sat localizat la aproape 40 de kilometri de Alba Iulia. La ultimul recensământ, în sat mai erau doar 6 persoane şi mai multe case goale. 

Bărbatul a avut ideea de a oferi cu tiltu gratuit, refugiaţilor de război, casele pe care le-a renovat. La scurt timp, primii refugiaţi au şi acceptat propunerea acestuia. Este vorba despre o ucraineancă din Odesa, Victoria, care la 34 de ani a fugit din calea războiului şi a ajuns la Rachiş.

Victoria a ajuns la Rachiş alături de cinci cai şi un ponei. Femeia avea în Odesa un centru de echitaţie. Pe lângă Victoria, a venit şi Tatiana, o femeie care înainte de război era pictor. 

Cele două au spus că vor să îşi aducă şi rudele la Rachiş, după ce războiul se va termina. 

„Dacă ucrainenii sunt pro ce am realizat aici şi vor să rămână cu drag, noi nu ţinem cont de alte lucruri decât pur omenie. Avem case reabilitate pot să stea, pot să muncească trăind cot la cot cu noi. Acesta e scopul”, a declarat Iulian Docea pentru Ştirile ProTV.

alba docea rachis

Sursa arhivă personală 

Iulian Docea (foto sus) este printre cei câţiva români care au mers la Odesa, în Ucraina, pentru a aduce în ţară mai mulţi cai ai unor ucraineni care s-au hotărât să plece din ţară şi nu aveau cu cine să lase animalele. În colaborare cu ARCA - Animal Rescue and Care Association au fost organizate două deplasări, în urmă cărora mai mulţi cai au fost scoşi din Ucraina.

Bărbatul a cumpărat mai multe locuinţe vechi, părăsite şi a început să le renoveze. Rezultatul este un mic rai care a devenit peste noapte o atracţie turistică. Rachiş Wild Ranch a devenit, astfel, un loc deosebit în liniştea naturii. Imediat după declanşarea războiului, bărbatul a anunţat că oferă cazare pentru refugiaţi. Cu ajutorul acestuia, zeci de copii şi adulţi au ajuns la Mănăstirea Dumbrava.

Iulian Docea a stat 15 ani departe de casă, în Spania şi Statele Unite ale Americii, unde a lucrat ca preparator fizic. La Rachiş a reuşit să refacă opt case în stil tradiţional, una dintre acestea fiind cea a bunicilor lui. La toate casele pe care le renovează păstrează pe cât se poate elementele tradiţionale din trecut. Acesta a construit şi o biserică în sat. A ridicat-o în memoria şi cinstea bunicilor săi, exact pe locul unde bunicul să obişunia să se odihnească sau să ”bată” coasa. 

Vă mai recomandăm:

 

Comisar şef judecat pentru fals şi uz de fals. Cum a vrut să scape doi afacerişti acuzaţi de violare de domiciliu

 

Gara monumentală din Transilvania, veche de peste 100 de ani, lăsată în paragină. Aici a murit stegarul Marii Unirii, Ioan Arion FOTO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite