Dosarul de corupţie cu 37 de angajaţi de la Jandarmeria Alba poate fi judecat. Rechizitoriul a fost admis de instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Dosarul de corupţie în care sunt judecate 37 de cadre din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Alba a primit ”undă verde” pentru judecată la Tribunalul Militar Cluj-Napoca. Curtea de Apel Militară Bucureşti a respins, în 18 iulie 2014, contestaţiile inculpaţilor la decizia judecătorului de cameră preliminară, care a dispus ”începerea judecăţii în cauză”. Primul termen în dosar va avea loc, cel mai probabil, în septembrie sau octombrie.

Decizia judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Militar Cluj-Napoca a fost pronunţată în 14 mai 2014, dar inculpaţii au formulat contestaţie. Curtea de Apel Militară Bucureşti a respins ca neîntemeiate contestaţiile şi a constatat legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Prin urmare dosarul poate intra pe rol pentru a fi judecat.

Patru dintre inculpaţi au formulat şi o sesizare la Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea articolelor 345 şi 347 din noul Cod de Procedură Penală, care reglementează plângeri împotriva măsurilor şi actelor de urmărire penală. Dosarul a fost trimis în judecată în decembrie 2014 la Tribunalul Militar Bucureşti. De aici a ajuns la Tribunalul Alba, care şi-a declinat competenţa în favoarea Tribunalului Militar Cluj-Napoca

Cei 37 de inculpaţi sunt acuzaţi de infracţiuni de abuz în serviciu, fals intelectual, înşelăciune, fals şi uz de fals. Potrivit procurorilor DNA, în anul 2006, la nivelul I.J.J. Alba s-a constituit o asociere de tip infracţional. Scopul acestei asocieri a fost acela de a elibera, pentru anumite cadre militare, adeverinţe false de venit, în care erau trecute sume mai mari decât cele obţinute în mod real, în scopul ca titularii acestor adeverinţe să le depună la bănci pentru a obţine, în mod fraudulos, împrumuturi în cuantumuri mai mari decât cele la care aveau dreptul în mod legal.   

Cei cinci membri ai asocierii şi-au eliberat şi lor înşişi adeverinţe false, ce au fost utilizate, în acelaşi scop, de a obţine credite în mod ilegal. ”Începând cu anul 2010, nivelul veniturilor salariale a fost redus substanţial, împrejurare în care, cadrele militare din I.J.J. Alba care luaseră credite mai mari decât cele pe care le puteau obţine pe cale legală, au început să aibă dificultăţi reale în a-şi achita ratele lunare bancare, motiv pentru care au obţinut alte adeverinţe false, completate şi semnate de aceleaşi persoane, în scopul reeşalonării ratelor şi a obţinerii unui nivel cât mai mic al ratei lunare, care era direct proporţional cu veniturile din adeverinţă.  Spre exemplu, inculpatul Herţa Ioan-Onac, în calitate de inspector şef în cadrul I.J.J. Alba, a aprobat eliberarea a 101 de documente false pe baza cărora, au fost obţinute credite în mod fraudulos. La rândul său, a determinat colegii subordonaţi să-i elibereze patru astfel de adeverinţe false de care a uzat, depunându-le la unităţile bancare. Suma obţinută ilegal, de către Herţa Ioan Onac, în acest mod, depăşeşte suma de 200.000 lei”, susţin procurorii DNA. Fostul comandant Herţa Onac şi ofiţerul Valentin Rusu au fost arestaţi preventiv timp de cinci zile în decembrie 2013.

Fostul comandant al Jandarmeriei Alba şi 36 de cadre militare, trimişi în judecată de DNA pentru fapte de corupţie

Fostul comandant al Jandarmeriei Alba, colonelul Herţa Onac, arestat preventiv la Tribunalul Militar Bucureşti

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite