Dispută cu miză de peste 1 milion de lei pentru impozitul datorat de parcul eolian de pe vârful Curcubăta Mare din Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O dispută financiară cu miză de peste 1 milion de lei se derulează în prezent pe rolul instanţelor din Alba, între Primăria comunei Avram Iancu şi o societate comercială din Cluj-Napoca, proprietarul parcului eolian amplasat în masivul Curcubăta Mare.

Administraţia locală a calculat că societatea comecială Energo Proiect SRL Cluj-Napocatrebuie să plătească la bugetul local suma de 1.092.570 lei, reprezentând contravaloarea impozitului pe anul 2018 şi restanţe din anii anteriori. Reprezentanţii firmei private au contestat actul administartiv de impunere susţinând că a fost instituită o obligaţie de plată a impozitelor locale pe clădiri de cinci ori mai mare decât cea stabilită iniţial pentru anul 2017, fără ca în decizia contestată să fie evidenţiate motivele acestei impozitări excedentare. 

”Impozitul a fost stabilit prin raportare la întreaga valoare a mijloacelor fixe (echipamentelor eoliene), aproximativ 70.000.000 lei, respectiv 16 milioane de euro, fiind impozitate inclusiv echipamentele şi utilajele din interiorul turbinei. Or, aceste componente ale mijlocului fix nu se încadrează în noţiunea de construcţie, astfel cum aceasta este definită în art. 453 alin 1 lit . b NCF, respectiv construcţie având ca elementele structurale de bază pereţii şi acoperişul. De altfel, turbinele eoliene sunt în mod expres încadrate, ca tot unitar, în categoria echipamentelor tehnice.

Reprezentanţii Primăriei Avram Iancu nu au făcut niciun minim demers pentru a delimita valoarea „clădirilor” (astfel cum le defineşte Codul Fiscal) de cea a utilajelor si echipamentelor, calculând un impozit exorbitant, la întreaga valoare a echipamentelor”, se afirmă în acţiunea iniţiată de firma privată prin care a solicitat suspendarea executării actului administrativ până la judecarea pe fond a cauzei. De celaaltă parte, reprezentanţii Primăriei au precizat că decizia de impunere, din data de 10 mai 2018, respectă dispoziţiile şi măsurile stabilite de către Camera de Conturi Alba, emisă în urma acţiunii de verificare privind Auditul financiar al contului de execuţie bugetară pentru anul 2016 şi anii anteriori la UATC Avram Iancu. 

”Conform deciziei menţionate organele de control din cadrul Camerei de Conturi Alba au constatat abateri de la legalitate şi regularitate privind diminuarea nejustificată a veniturilor pârâtei cu suma de 471.667 lei prin nestabilirea, neînregistrarea şi neurmărirea spre încasare  n totalitate a impozitului pe clădiri datorat pe anul 2017 de Energo Proiect SRL pentru clădirile din parcul eolian aflat pe raza administrativ teritorială a comunei Avram Iancu”, au precizat reprezentanţii administraţiei locale. Procesul a fost judecat la Curtea de Apel, care a decis să admită, în 9 august 2018, acţiunea firmei private şi să suspende executarea actului de impunere. Hotărârea este executorie, dar poate fi atacată cu recurs. Instanţa a constatat că printr-o decizie anterioară a Curţii de Apel Bucureşti au fost anulate două decizii ale unor structuri din cadrul Miniterului Finanţelor Publice, instanţa reţinând că turnul de susţinere al turbinei nu are nici acoperiş şi nici încăperi delimitate prin pereţi şi prin urmare nu se încadrează în noţiunea de clădire în sens fiscal.

”Împrejurarea că dispoziţiile legale în baza cărora s-a calculat impozitul pe clădiri şi s-a emis decizia a cărei suspendare se solicită au fost anulate printr-o hotărâre judecătorească, chiar nedefinitivă, este suficientă pentru a crea o îndoială asupra legalităţii acesteia. Această concluzie se impune şi prin prisma faptului că în ipoteza rămânerii definitive a hotărârii mai sus menţionate, aceasta va produce efecte în privinţa actului administrativ individual emis în temeiul actului normativ anulat care, la data publicării hotărârii judecătoreşti de anulare, este contestat în faţa instanţelor judecătoreşti. Ca atare, aparenţa este în favoarea reclamantei, astfel încât, în speţă, este îndeplinită condiţia cazului bine justificat”, se susţine în motivarea decziei de la Curtea de Apel Alba Iulia. În aceste condiţii, valoarea finală a impozitului datorat de firma privată către bugetul local va fi stabilită tot în justiţie.

Citiţi şi:

 

Staţiunea Arieşeni se apropie de civilizaţie: investiţie de peste 9 milioane de lei pentru 8 km de canalizare şi construirea unei staţii de epurare

 

O nouă achitare după modificarea legii privind conflictul de interese. Un fost consilier local scapă de dosar pe motiv că fapta nu este prevăzută de lege

 

Ce este şi unde se depune o sesizare penală. Diferenţa dintre plângere şi denunţ

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite