O nouă achitare după modificarea legii privind conflictul de interese. Un fost consilier local scapă de dosar pe motiv că fapta nu este prevăzută de lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţele din Alba continuă să pronunţe soluţii de achitare în dosarele penale cu obiect ”conflictul de interese” trimise în judecată ca urmare a unor sesizări formulate de Agenţia Naţională de Integritate.

Ultima decizie aparţine Judecătoriei Blaj şi se referă la dosarul penal al unui fost consilier local din comuna Cergău, Gheorghe Spătăcean.

Instanţa a constatat, prin hotărârea pronunţată în data de 28 august 2018, că faptele de care este acuzată persoana care face obiectul dosarului penal nu sunt prevăzute de legea penală. ”(…) achită inculpatul Spătăcean Gheorghe sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane (fostă conflict de interese), prevăzută de art. 301 alin.(1) C.pen., cu aplicarea art. 35 alin.( 1) din C.pen., faptele nefiind prevăzute de legea penală. Cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâne în sarcina acestuia. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea minutei. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 28 august 2018”, se afirmă în dispozitivul deciziei de la Judecătoria Blaj.

Instanţa a constatat că echivalentul fostei infracţiuni de ”conflict de interese” este, în noua formulare, cea de „folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane”, iar faptele de care este acuzat inculpatul din acest dosar nu mai sunt prevăzute de lege.

Spătăcean Gheorghe a fost acuzat, iniţial, în iulie 2014, de ANI, de încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese în materie administrativă. Ulterior, s-a constatat că se impune şi o cercetare penală, astfel încât acesta a fost trimis în judecată, doarul fiind înregistrat la Judecătoria Blaj în septembrie 2016. Potrivit raportului ANI, în calitate de consilier local, Gheorghe Spătăcean a participat la şedinţa Consiliului Local al Comunei Cergău din data de 16 martie 2011, în care s-a adoptat hotărârea de consiliu local prin care s-a aprobat concesionarea prin atribuire directă a păşunilor comunale din Localităţile Cergău Mare şi Lupu, în suprafaţă de 543 ha, Asociaţiei crescătorilor de bovine şi ovine ”Tăuraşul”, Cergău Mare, asociaţie pe acre o conducea în calitate de preşedinte.

De asemenea, acesta a participat şi la şedinţa Consiliului Local al Comunei Cergău din data de 15 aprilie 2011, în care s-a adoptat hotărârea de consiliu local prin care s-a modificat caietul de sarcini privind atribuirea directă a contractului de concesiune a păşunilor comunale din Localităţile Cergău Mare şi Lupu, Asociaţiei crescătorilor de bovine şi ovine ”Tăuraşul”. În baza hotărârilor adoptate, Primăria Comunei Cergău a încheiat cu asociaţia menţionată un contract de concesiune, contractul fiind semnat de către primarul comunei şi Gheorghe Spătăcean, în calitate de preşedinte al asociaţiei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite