Directorul serviciului administrativ din Consiliul Judeţean Sibiu, plasat în arest la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Alba a respins marţi, 2 august, propunerea procurorilor DNA privind arestarea preventivă a directorului de serviciu din Consiliul Judeţean Sibiu, reţinut pentru fapte de corupţie. Ana Kraus va fi cercetată în arest la domiciliu.

Decizia Tribunalului poate fi contestată la Curtea de Apel. Directorul Ana Kraus a fost reţinut pentru infracţiuni de abuz în serviciu, conflict de interese şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În dosar mai sunt cercetaţi sub control judiciar trei funcţionari din instituţie (Nicolae Crăcea, şef Serviciu Relaţii Publice, CIC şi Informatică, Ioan Stoica, director executiv Direcţia Economică, Valentin Vasilescu, director executiv Direcţia Informatică) pentru abuz în serviciu şi un om de afaceri (Emil Buciuman) acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

”Respinge propunerea Ministerului Public- Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.N.A– Serviciul Teritorial Alba Iulia faţă de inculpata KRAUS ANA şi în consecinţă: ia faţă de inculpata Kraus Ana, ..., măsura arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 03.08.2016 şi până la data de 01.09.2016, inclusiv. (...) Dispune ca Biroul de supraveghere judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu să supravegheze respectarea măsurii arestului la domiciliu şi a obligaţiilor impuse inculpatei. Dispune punerea în libertate a inculpatei, la expirarea duratei reţinerii dispuse prin ordonanţa nr. 178/P/2015 emisă la data de 02.08.2016, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.N.A– Serviciul Teritorial Alba Iulia, dacă nu este reţinută sau arestată în altă cauză. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpată şi comunicare pentru procuror. Pronunţată în camera de consiliu, azi 02.08.2016, ora 22:40”, se afirmă în minuta instanţei de la Tribunalul Alba.

Acuzaţiile procurorilor

Potrivit DNA, în perioada 2014 – 2016, inculpata Kraus Ana, a încălcat reglementările legale privind achiziţiile publice cu ocazia achiziţiei unor produse de la o societate comercială. Astfel, Consiliul Judeţean Sibiu a achiziţionat de la societatea favorizată produse în valoare de 155.060,29 lei, în condiţiile în care produsele fuseseră achiziţionate de societate de la un centru comercial, la o valoare de aproximativ 45.531,34 lei (valoarea cu TVA). Diferenţa dintre valoarea de vânzare a produselor către Consiliul Judeţean Sibiu şi valoarea de achiziţie a produselor de la centrul comercial reprezintă adaosul comercial al societăţii calculat ca fiind, în medie, de aproximativ 240%.

De asemenea, în perioada 2011-2015, aceeaşi inculpată a atribuit cinci contracte de achiziţie a unor servicii de reparaţii şi întreţinere auto, proceduri derulate, pe de o parte cu menţionarea de date nereale în documentele justificative de atribuire a contractelor, iar pe de altă parte prin menţionarea de date nereale privind tranzacţiile comerciale efectuate (a făcut demersuri pentru decontarea a 52 facturi fiscale emise de furnizor, cunoscând că erau întocmite în fals). Astfel, a fost creat un prejudiciu în valoare de valoare totală de 170.285,27 lei în dauna Consiliului Judeţean Sibiu.

În anul 2013, Kraus Ana a încheiat un contract şi un act adiţional la acesta având ca obiect achiziţionarea a unor servicii de monitorizare foto/video. Procedurile au fost derulate, pe de o parte cu menţionarea de date nereale atât în documentele justificative de atribuire a contractelor, cât şi cu privire la tranzacţiile comerciale efectuate (a făcut demersuri pentru decontarea a 15 facturi fiscale emise de furnizor, cu toate că nu existau documente justificative pentru prestarea serviciilor menţionate în facturi). Astfel, a fost creat un prejudiciu în valoare totală de 213.264,5 lei.

DNA mai susţine că în perioada 2012-2014, în calitate de şef Serviciu Administrativ în cadrul Consiliului Judeţean Sibiu, inculpata Kraus Ana a gestionat din partea Consiliul Judeţean Sibiu, derularea unor proceduri de achiziţie publică, cu o societate, în condiţiile în care administrator şi asociat al acelei societăţi comerciale era o persoană din familia sa. În calitate de şef Serviciu Administrativ în cadrul Consiliului Judeţean Sibiu, în perioada 2012-2015, inculpata a întocmit în fals 15 referate de necesitate în baza cărora au fost emise în fals de către furnizor şi ulterior decontate de către Consiliul Judeţean Sibiu 15 facturi în valoare totală de 44.601,61 lei.

În anul 2014, inculpaţii Vasilescu Valentin, director al Direcţiei Informatică, Resurse Umane şi Relaţii Publice şi Crăcea Nicolae Marius, şef al Serviciului Relaţii Publice, CIC şi Informatică din cadrul Consiliului Judeţean Sibiu, cu încălcarea prevederilor legale au încheiat un contract de furnizarea unei „Aplicaţii software necesară implementării proiectului Păltiniş 2030 - Prezentare virtuală a zonei de dezvoltare şi investiţii”, printr-o procedură formală, favorizând societatea contractantă. În perioada 2012 – 2015, inculpatul Stoica Ioan, în calitate de director executiv economic şi persoană desemnată să exercite controlul financiar preventiv propriu în cadrul Consiliului Judeţean Sibiu şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, cu ocazia aplicării vizei de control financiar preventiv în cazul decontării a 54 facturi, în favoarea a două societăţi comerciale, în valoare totală de 381.866,77 lei.

Citiţi şi:

Arest la domiciliu pentru bărbatul din Apuseni care şi-a înconjurat un teren cu gard electric provocând decesul unei femei

 

Deţinutul care a vrut să omoare o judecătoare din Aiud cu un ciob de sticlă a fost trimis în judecată

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite