Decizie în justiţie după trei ani de la un accident de muncă mortal pe autostrada Sebeş - Turda: închisoare cu suspendare şi daune morale de 35.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accidentul de munbcă a avut loc în 2014 pe şantierul autostrăzii Sebeş - Turda
Accidentul de munbcă a avut loc în 2014 pe şantierul autostrăzii Sebeş - Turda

Judecătoria Aiud a pronunţat prima decizie într-un dosar cu obiect ”ucidere din culpă” în care este judecat un angajat al unei societăţi care desfăşoară activităţi de construcţie la autostrada Sebeş - Turda, în zona localităţii Gîmbaş.

Dosarul se referă la un accident de muncă ce a avut loc în decembrie 2014, soldat cu moartea unui bărbat de 56 de ani. Cauza a fost trimisă în judecată după aproape doi ani, în octombrie 2016, iar prima decizie a fost pronunţată în februarie 2018.

Victima, cu domiciliul în Vinţu de Jos, angajat al unei societăţi comerciale ce desfaşura lucrări pe şantierul autostrăzii, a fost prins sub o placă metalică cu dimensiunea 3,5 x 2 metri şi a decedat. Cercetările realizate ulterior au scos în evidenţă vinovăţia societăţii Tirrena Scavi SpA şi a unui reprezentant al acesteia. Judecătoria Aiud a decis condamnarea inculpatului Zoltan Rudolf V. la pedeapsa de 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Inculpatul a primit 2 ani pentru ucidere din culpă şi 1 an de închisoare pentru infracţiunea de nerespectare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Prin contopire şi majorare cu o treime a pedepsei de 2 ani a rezultat condamnarea finală, suspendată pe o perioadă de 3 ani. Inculpatul a mai fost obligat ca pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii timp de 80 de zile în cadrul Primăriei Cluj-Napoca sau a Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca.

Bărbatul condamnat a mai fost obligat, în solidar cu firma italiană, să plătească unei părţi civile din dosar suma de 30.000 de euro reprezentând daune morale. De asemenea, o altă parte civilă ar urma să fie despăgubită cu 5.000 de euro. Decizia a fost pronunţată în 8 februarie 2018 şi poate fi contestată la Curtea de Apel. Până la pronunţarea unei decizii definitive, inculpatul beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite