Cum vrea să rămână pe post directorul pensionar de la Casa de Pensii Alba. S-a răzgândit în câteva zile şi cere anularea propriei decizii de pensionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţie hilară la Casa de Pensii Alba. Directorul pensionat într-un timp record, Alexandru Retegan, s-a răzgândit la doar câteva zile după ce a primit decizia şi vrea să rămână, în continuare, în funcţie.

Alexandru Retegan s-a pensionat anticipat şi a obţinut anul trecut, în ajunul Crăciunului, decizia de pensionare. În 30 decembrie a contestat la Tribunalul Alba acest document, nemulţumit de valoarea pensiei pe care urmează să o primească. 

După sărbători, directorul Retegan a mers mai departe şi a solicitat instituţiei pe care o conduce în continuare anularea deciziei prin care a fost pensionat anticipat invocând articolul 106 din Legea 263/2010. Potrivit articolului respectiv, ”în termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulată la cererea titularului”. Practic, pensionarul Retegan îi cere directorului Retegan să îi anuleze decizia de pensionare. 

Directorul instituţiei este în concediu de odihnă, până în 14 ianuarie 2020. ”Am depus cererea de pensionare anticipată cu penalizare în 2 decembrie 2019 şi am solicitat colegilor să nu se grăbească cu analiza dosarului. În 24 decembrie m-au anunţat că decizia e gata. Am constatat că nu mi-au luat în considerare o adeverinţă prin care am arătat că am avut 2 ani cu grupă de muncă şi am contestat în instanţă decizia. Dacă îmi luau adeverinţa în analiza dosarului aş fi ieşit la pensie la limita de vârstă”, a declarat directorul executiv al Casei de Pensii Alba. Directorul afirmă că a cerut, pe cale internă, anularea deciziei după ce s-a gândit mai bine şi a constatat că s-a grăbit. Alexandru Retegan încearcă să se menţină la conducerea instituţiei, având promisiuni din partea ALDE că va fi susţinut politic. ”Am constatat că m-am grăbit cu cererea de pensionare şi am depus o solicitare prin care am cerut, în condiţiile legii, anularea deciziei. Casa de Pensii Alba se va pronunţa în perioada următoare”, a completat directorul. Pensionarea anticipată a acestuia a fost determinată, în primul rând, de criticile dure la adresa instituţiei formulate de ministrul Muncii, Violeta Alexandru. În perioada cât acesta a condus Casa de Pensii Alba, instituţia a ajuns una dintre cele mai neperformante la nivel naţional. 

cerere director pensii alba

În noiembrie 2019, în urma unei analize interne, ministrul a constatat că 43% din numărul total de 8.767 de dosare restante în recalcularea pensiei la nivel naţional proveneau din Alba. ”Situaţia nu a fost rezolvată în aceşti cinci ani, deşi se cunoşteau problemele de la Alba. Nu mă surprinde, dar următorul meu pas va fi să clarific situaţia managementului de la Alba pentru a reduce numărul în continuare mare de dosare întârziate în ceea ce priveşte recalcularea. Este vorba de 3.731 din 8.767 care provin din Alba, din Casa Judeţeană de Pensii Alba”, a spus ministrul Muncii. În luna decembrie 2019 a avut loc o evaluare prin videoconferinţă a directorilor din Alba. Retegan a primit calificativul ”nesatisfăcător”, un director executiv adjunct, Ionel Mihăilă, a fost notat cu ”satisfăcător”, iar al doilea director adjunct, Simona Goronea, a primit ”foarte bine”. Alexandru Retegan afirmă că această evaluare nu s-a realizat conform legii. Probabil şi din acest motiv, conducerea Ministerului Muncii a luat decizia de a-i chema pe toţi directorii de Case de Pensii din ţară, timp de două zile, la Căciulata, în perioada 15 - 16 ianuarie. Aici va avea loc o nouă evaluare a activităţii acestora. Menţinerea calificativului ”nesatisfăcător” pentru directorul din Alba înseamnă, practic, demiterea din funcţie. Retegan susţine, însă, că va contesta în instanţă un eventual ordin de demitere. 

Noul director executiv va fi selectat din rândul celor doi directori adjuncţi, cele mai mari şanse să fie desemnat avându-le Simona Goronea. Ionel Mihăilă a făcut parte din ”lotul” celor şapte funcţionari din cadrul instituţiei trimişi în judecată şi achitaţi, în final, pentru ”neglijenţă în serviciu” în analiza unor dosare de pensionare. Acesta a şi fost momentul care a determinat problemele grave cu care se confruntă Casa de Pensii Alba în prezent. De altfel, Ionel Mihăilă a şi dat în judecată Statul Român şi solicită daune morale 100.000 de euro pentru perioada cât a fost judecat şi, implicit, suspendat din calitatea de funcţionar şi din funcţia publică din instituţie.

Citiţi şi:

 

FOTO Probleme pe autostrada A1 în zona scufundată în 2015. CNAIR a anulat 5 licitaţii pentru expertize şi lucrări. Solicitarea Comisiei Europene

 

Serviciul medical gratuit pentru copiii românilor din ţară şi din diaspora. Câte consultaţii s-au acordat prin PEDITEL 1791

 

Percheziţii la două primării din Alba în cadrul unui dosar cu ramificaţii în 25 de judeţe ce vizează infracţiuni de fals şi abuz în serviciu

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite