Cum se obține în România tratament gratuit pentru cancer. Cazul unui pacient care suferă de o formă rară a bolii

0
Publicat:

Românii bolnavi de cancer dau, în continuare, în judecată statul și obțin compensarea integrală a tratamentelor pe care nu și le permit. Un pacient a avut câștig de cauză într-un proces prin care a cerut un medicament ce costă peste 22.000 de lei.

Bărbatul a obținut tratamentul cu medicamentul foarte scump FOTO Pixabay
Bărbatul a obținut tratamentul cu medicamentul foarte scump FOTO Pixabay

Ion B. a dat în judecată Guvernulul României, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentelor şi a Dispozitivelor Medicale și a solicitat obligarea pârâţilor, prin ordonanță președințială, la asigurarea, pe bază de prescripţie medicală, în regim de compensare 100% a medicamentului Alectinib (denumire comercială Alecensa).

Bărbatul suferă de o formă rară de cancer denumită liposarcom mixoid. Potrivit literaturii de specialitate, liposarcomul este un cancer rar care se formează în celulele care stochează grăsimea în organism, de obicei în brațe și picioare. Aceste tumori cresc lent și se pot răspândi în alte părți ale corpului. Pacienții cu acest tip de cancer au, în general, un prognostic bun. Supraviețuirea globală a fost de 72% după 10 ani.

Pacientul care a solicitat compensarea medicamentului a susținut că un flacon costă 22.427,86 lei, în funcţie de concentrație sumă pe care nu are cum să o asigure din veniturile proprii. Prescripţia medicamentului este în regim „off label” deoarece indicaţia terapeutică „on label” a acestuia este pentru cancer pulmonar fără celule mici.

„Urgența este dată de prejudiciul direct, imediat şi permanent, pe care îl suferă reclamantul datorită imposibilităţii de a-şi asigura din veniturile proprii tratamentul necesar, fapt ce îi afectează direct dreptul la viaţă”, a susținut reclamantul.

Obligația statului de a proteja dreptul la viață

Magistratul a precizat că obligația statului român de a proteja dreptul la viaţă al reclamantului, în calitate de cetăţean, implică şi obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura acestuia medicamentul necesar tratamentului oncologic, în condiţiile în care acesta suferă de liposarcom mixoid”.

„Până se va stabili, pe cale judecătorească sau administrativă, care este calea pe care astfel de asiguraţi o au pentru a avea acces la tratamentul de care depinde sănătatea şi viaţa lor, instanţa apreciază că aceste drepturi trebuie protejate prin intermediul unor măsuri provizorii, în speţă neputând fi exclus ca omisiunea de a asigura reclamantului tratamentul oncologic adecvat să ducă în mod iremediabil la agravarea bolii si la pierderea vieţii acesteia”, a mai susținut instanța din Alba Iulia.

Decizia firească, din 31 ianuarie 2024, a fost obligarea instituțiilor statului de a asigura pacientului, pe bază de prescripţie medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală) a medicamentului prescris de medicul curant.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite