Român bolnav de cancer, în luptă cu sistemul. Patru instituții, obligate „fără somație” să deconteze un medicament scump
0Tot mai mulți români dau statul în judecată pentru a obține tratament gratuit cu medicamentele recomandate de medici. Marea majoritatea a celor care plătesc avocați pentru astfel de procese sunt pacienți diagnosticați cu cancer.

Oamenii primesc din partea medicului recomandarea unui tratament cu un medicament care nu este decontat pentru tipul de cancer de care suferă. În aceste condiții, pacienții se văd nevoiți să dea statul român în judecată pentru ca medicamentul respectiv, care de obicei este foarte scump, să le fie decontat.
Procedura este de deschidere a două procese, unul prin care se cere obligarea instituțiilor statului și altul prin care se solicită emiterea unei ordonanțe președințiale, până la judecarea primei cauze pe fond.
Pârâți în aceste procese sunt Guvernul României, Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Reprezentanții acestora cer, de fiecare dată, respingerea acțiunii inițiate de pacient și formulează recursuri la ordonanțele președințiale emise de instanțe.
O ultimă ordonanță președințială a fost pronunțată în 27 septembrie 2023 la Curtea de Apel Alba Iulia. Pacientul este un bărbat bolnav de cancer gastric, și care trebuie să primească medicamentul Nivolumab (denumire comercială Opdivo). Preţul unui flacon este cuprins între 5.477 lei și 6.531 de lei, în funcţie de concentraţie.
Protejarea dreptului la viață
Instanța de la Curtea de Apel a precizat că măsura provizorie de asigurare a tratamentului medicamentos în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală), până la data pronunțării asupra fondului litigiului, este de natură să contribuie la protejarea dreptului la viaţă al reclamantului.
„O soluţie contrară ar constitui o lezare gravă a dreptului la viaţă şi sănătate, imposibil de acceptat. În Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, la articolul 2 din Titlul I – Drepturi şi libertăţi, este stipulat dreptul la viaţă, care, conform Constituţiei şi legilor în materie, este garantat şi protejat şi în România. Unul din elementele esenţiale ale asigurării dreptului la viaţă, îl reprezintă asigurarea sănătăţii persoanei, prin sistemul instituţiilor de sănătate publică şi cel al asigurărilor de sănătate”, se precizează în document.
Curtea de Apel a mai susținut că „nu poate exclude faptul că omisiunea statului de a asigura reclamantului tratamentul adecvat a contribuit la agravarea bolii sale”. Astfel, cele patru instituții acționate în judecată au fost obligate să-i asigure reclamantului, „fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen”, medicamentul solicitat pe bază de prescripţie medicală, în regim de compensare 100%. Hotărârea este executorie, „fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen”.