Cum l-a ameninţat cu moartea pe preşedintele Iohannis un deţinut condamnat pentru omor. Scenariul pus la punct pentru a scăpa de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deţinutul Costin Munteanu la momentul la care a fost reţinut pentru fapta de omor
Deţinutul Costin Munteanu la momentul la care a fost reţinut pentru fapta de omor

Judecătoria Aiud a motivat decizia prin care l-a condamnat la 1 an de închisoare pe deţinutul de la Penitenciarul Aiud, care l-a ameninţat cu moartea pe preşedintele Klaus Iohannis.

Munteanu Costin (59 ani) a fost condamnat pentru ultraj, iar noua pedeapsă se adaugă restului rămas din condamnarea de 15 ani după gratii aplicată în 2016 pentru infracţiunea de omor. În conţinutul hotărârii instanţei de jduecată din Aiud se descrie şi modul cum a gândit criminalul scenariul pentru a-l ameninţa pe preşedinte. 

”Fiind confruntat cu mediul carceral şi având probleme psihice de acomodare, inculpatul a început să nutrească gândul şi speranţa graţierii individuale a pedepsei de către preşedintele României. În sensul speranţei sale, a formulat şi expediat la data de 26.07.2017 cerere de graţiere individuală către preşedintele României înregistrată la Administraţia Prezidenţială, depunând acte medicale şi anumite părţi favorabile lui din decizia penală a Curţii de Apel Alba Iulia. Cererea de graţiere formulată a fost respinsă de preşedintele României, la 12.12.2017, iar la 09.01.2018 plicul cuprinzând soluţia respingerii cererii de graţiere formulată de M. C. a fost expediat prin Poşta Română. Pe parcursul executării pedepsei în penitenciar inculpatul a avut 11 recompense şi nicio sancţiune disciplinară în perioada 22.01.2018 - 22.11.2018, a participat la diverse programe şi concursuri tematice, însă manifesta o atitudine de retragere afectivă şi autoizolare, având dispoziţie tristă şi dificultăţi de adaptare la mediul carceral, prezenta riscuri datorită deficienţei în gestionarea agresivităţii şi a consumului de alcool, fiind  consiliat psihologic”, se precizează în documentul Judecătoriei Aiud.

Spre deosebire de inculpat, matorul F. A., persoană privată de libertate în acelaşi penitenciar, condamnat tot pentru infracţiunea de omor la 16 ani închisoare, a avut un comportament corespunzător şi de adaptare adecvată la mediul carceral, bucurându-se de o mai bună apreciere şi mai mare încredere din partea cadrelor penitenciarului în desfăşurarea activităţilor administrativ-gospodăreşti.

”Din acest motiv martorul F. A. a fost însărcinat la un moment dat, în cursul anului 2018, să efectueze curăţenie în birouri în locul inculpatului care a pierdut încrederea acordată de cadrele din penitenciar datorită faptului că nu efectua curăţenie corespunzător şi a fost surprins în timp ce se uita în înscrisurile aflate în birouri, ce conţineau date personale ale deţinuţilor. În contextul factual de mai sus, a dobândit un sentiment de  frustrare şi nemulţumire atât în raport cu preşedintele României, care i-a respins cererea de graţiere, cât şi cu martorul F. A. cu care a fost înlocuit pe sectorul de curăţenie în birouri, astfel că a luat rezoluţia infracţională de a ameninţa cu moartea pe preşedinte prin trimiterea personală la sediul Administraţiei Prezidenţiale a unei scrisori adresate direct Preşedintelui României, sub numele lui F. A. Datele personale ale martorului au fost obţinute din înscrisurile aflate la îndemâna sa în timpul cât a efectuat curăţenie în birourile din cadrul Penitenciarului Aiud, iar adresa Administraţiei Prezidenţiale o cunoştea deja deoarece formulase anterior cererea de graţiere individual”, se susţine în motivare.

Astfel, Munteanu Costin a redactat personal, olograf, o scrisoare de ameninţare, disimulând identitatea sa prin folosirea datelor personale ale colegului său de penitenciar pe care a trimis-o pe adresa preşedinţiei: ”Scrisoarea de ameninţare a fost înregistrată  sub nr. 4371 la data de 06.06.2018 la Registratura Generală a Administraţiei Prezidenţiale şi a fost adusă la cunoştinţa Preşedintelui României, persoana vătămată Iohannis Klaus Werner, dat fiind conţinutul ameninţător şi vulgar  explicit al acesteia la adresa sa, prin tăierea gâtului şi ascunderea ulterioară a capului, mai ales că prin scrisoare inculpatul pretindea că este condamnat pentru o infracţiune de omor comisă în această manieră”. Ulterior, Administraţia Prezidenţială a depus o plângere penală pe numele deţinutului, dosarul fiind instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud. 

Deţinutul a reccunoscut că a scris personal scrisoarea de ameninţare, fără ca celălalt condamnat să ştie că îi va folosi datele personale. ”A motivat trimiterea scrisorii prin aceea că la momentul redactării se afla sub influenţa unor medicamente, negând că motivul ar fi fost reprezentat de respingerea de către preşedintele României a cererii de graţiere. (…) Instanţa reţine că aptitudinea ameninţărilor adresate de a produce o stare de temere persoanei vătămate rezultă din modul de formulare a scrisorii – este menţionat faptul că inculpatul execută pedeapsa închisorii pentru comiterea infracţiunii de omor (situaţie reală); că infracţiunea a comis-o prin decapitarea victimei şi ascunderea capului acesteia - versiune nereală introdusă tocmai în scopul de a crea persoanei vătămate o stare de temere”, se mai afirmă în conţinutul hotărârii, care a rămas definitivă.

Citiţi şi:

 

Prima întâlnire cu un bolnav de COVID-19. Relatarea unei asistente de la spitalul din Alba Iulia: ”A sosit şi ziua de care mă temeam”

 

VIDEO Culpă comună în urma unui accident soldat cu decesul unui biciclist. Şoferiţă condamnată cu suspendare

 

Epidemia de gripă uitată din urmă cu 85 de ani: au murit 46.000 de români, majoritatea copii şi tineri

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite