Cum a scăpat de o amendă de 5.000 de lei un bărbat prins că transporta ilegal lemne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă Adevărul
Foto arhivă Adevărul

Un bărbat din Blaj, prins că transporta ilegal lemne, a contestat în instanţă procesul verbal de contravenţie pe care agentul constatator uitase să-l semneze şi a scăpat de amenda de 5.000 de lei pe care poliţistul i-a aplicat-o după ce, luna aceasta, Judecătoria Blaj a anulat documentul.

Faptele pentru care bărbatul a fost sancţionat s-au petrecut în septembrie anul trecut. Agentul de poliţie care l-a oprit în trafic l-a amendat cu 5.000 de lei pentru săvârşirea contravenţiei prevăzute şi sancţionate de art. 19 alin.(1) lit. b) din Legea nr. 171/2010, şi i-a aplicat, totodată, sancţiunea complementară a confiscării materialului lemnos transportat.

Bărbatul a sesizat că poliţistul a uitat să semneze procesul verbal şi s-a hotărât să speculeze acest lucru în instanţă după ce a aflat că, pentru a fi valabil, procesul verbal de contravenţie trebuie să cuprindă următoarele menţiuni: numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, fapta săvârşită şi data comiterii acesteia şi semnătura agentului constatator.

"O condiţie esenţială pentru legalitatea procesului-verbal de contravenţie este semnătura agentului constatator, semnătură care trebuie să existe pe toate exemplarele procesului-verbal de contravenţie, lipsa acesteia fiind sancţionată cu nulitatea absolută a actului. (...) Agentul constatator este învestit cu forţă publică statală, iar modul de emanaţie a acestei forţe publice este tocmai semnătura sa, prin care se conferă putere de act autentic întregului înscris. Lipsa acestei formalităţi nu poate fi sancţionată decât prin nulitatea absolută a procesului-verbal de contravenţie, întrucât, în această situaţie, actul administrativ este esenţialmente inexistent, nefiind decât un înscris, în care au fost constatate anumite aspecte de către o persoană. Semnătura agentului constatator trebuie să poarte asupra tuturor exemplarelor procesului-verbal, neputând fi acoperită în nici un mod", arată avocatul Raluca Cârstea, Legal  Land, citând din considerentele deciziei Judecătoriei Blaj, pronunţate luna trecută (www.rolii.ro).

Practic, instanţa a constatat că procesul verbal nu este semnat de către agentul constatator (deşi cel depus de IPJ era semnat, şi a concluzionat că "este evident că semnătura a fost făcută ulterior, exemplarul depus de către petent nepurtând semne de contrafacere".

Judecătoria Blaj a admis, astfel, plângerea contravenţională formulată şi a anulat procesul-verbal contestat.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite