Cum a ajuns şantierul staţiunii balneare din Ocna Mureş atracţie turistică pentru locuitorii oraşului. Oamenii, încântaţi de investiţia de 6 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua staţiune turistică se află în plin şantier. Foto: ziarulunirea.ro
Noua staţiune turistică se află în plin şantier. Foto: ziarulunirea.ro

Investiţia prin care oraşul Ocna Mureş va reveni pe harta turismului balnear din România, după 30 de ani, a devenit un punct de atracţie pentru cetăţeni.

Investiţia se află în fază incipientă, însă comunitatea locală aşteaptă cu nerăbdare momentul inaugurării programat pentru anul 2020. Până atunci însă, şantierul a devenit un punct de atracţie pentru mulţi dintre cetăţenii oraşului şi nu numai. Zilnic, grupuri de cetăţeni merg la faţa locului să vadă construcţia ridicată în parteneriat de Consiliul Local al Oraşului Ocna Mureş şi Consiliul Judeţean Alba.

Datorită atracţiei exercitate de şantierul construcţiei, administraţia locală s-a gândit să vină în ajutorul celor doritori şi a început să organizeze transport şi ghidaj pentru cetăţenii interesaţi. Potrivit lui Silviu Vinţeler, primarul oraşului, astfel de ieşiri vor fi organizate în fiecare săptămână sau la cererea unui grup mai mare de cetăţeni interesaţi.

Ocna Mureş este lipsit aproape total din investiţii, iar oamenii sunt încântaţi de orice noutate care apare în mica loc comunitate. Valoarea investiţiei este de 27 milioane de lei, respectiv aproape 6 milioane de euro. Complexul turistic va cuprinde spaţii cu destinaţii multiple: baza de agrement, sală de fitness, restaurant, birouri, săli de tratament terapeutice, recuperare medicală, înfrumuseţare şi sănătate, magazin de echipamente şi produse balneare şi cosmetice, piscină, locuri de joacă pentru copii şi altele. 

statiune ocna mures

Schiţa construcţiei de la Ocna Mureş

Baza de tratament cuprinde spaţii cu diferite funcţiuni, cum sunt: centrul de sănătate, pentru aplicarea unor cure de sănătate; centrul de recuperare, pentru aplicarea unor cure profilactice secundare, terapeutice si de recuperare medical, centrul de bunăstare, înfrumuseţare, centrul de primire, divertisment si cultural, sinergic cu activitătii de receptie, relaxare, bar/ restaurant, magazine, inclusiv cu produse balneare si cosmetice, bază proprie de cură balneară cu: săli de tratament, piscine de tratament, săli de consultaţii medicale si masaj etc, spaţii pentru practicarea de activităţi sportive: piscină, saună, săli de gimnastică, bar, etc.

statiune ocna mures

Vechiul complex al băilor sărate din oraş

“Complexul Băilor Sărate” a fost construit la începutul secolului al XX-lea, cu implicarea baronilor Solvay şi Teleky. În 1945, a intrat în posesia statului român. În perioada Interbelică, Ocna Mureş era a doua staţiune balneo-climaterică din România, ca număr de turişti şi ca importanţă medicală, după Slănic-Moldova. Format din centru medical, clădiri de tratament, două hoteluri, restaurant, ştrand, sere, dependinţe şi terenuri, în suprafaţă totală de aproape 21.000 de metri pătraţi, complexul a fost vândut în 2002 de autorităţile locale contra unei sume de 80.000 de lei, la care se adăuga, potrivit primarului din acea vreme, obligaţia cumpărătorului de a investi 3,6 milioane de lei în vederea reabilitării obiectivului. Ulterior, însă, complexul a fost demolat.

   

Baile Ocna Mureş au fost zeci de ani principala atracţie a oraşului pentru cei care sufereau de afecţiuni reumatice şi ginecologice. Datele statistice arată că în anii 1980, ajungeau aici, în fiecare an, între 7.500-8.000 de oameni din intreaga ţară. Oraşul are o populaţie de circa 15.000 de locuitori, cifră care include şi localităţile aparţinătoare. 

Citiţi şi:

 

Cum a reuşit un deţinut să înşele din penitenciar 7 persoane care au plătit bani pentru un loc de muncă. Manevra penală pusă la cale de infractor

 

Trucuri pentru a plăti amenda la jumătate din valoare. Ce trebuie să scrie într-un proces verbal pentru a fi valabil

 

Cercetătorul CNSAS Mădălin Hodor: Acel Iancu Marin, „victima“ lui Augustin Lazăr, era de fapt informatorul „Călin F“

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite