Trucuri pentru a plăti amenda la jumătate din valoare. Ce trebuie să scrie într-un proces verbal pentru a fi valabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
amenda politia locala femeie merisani

Amenzile se pot aplica atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice sau firmelor. Unele dintre sancţiuni pot fi plătite la jumătate din valoare, în termen de 15 zile de la data întocmirii procesului verbal.

Cele mai multe amenzi care se dau sunt cele rutiere dar există şi altele, precum cele pentru călătoria fără bilete sau abonamente în mijloacele de transport în comun, amenzile care se aplică în asociaţiile de proprietari, dar există şi amenzile fiscale sau cele administrative, acestea din urmă fiind decise procuror sau instanţa de jduecată..

Amenzile contravenţionale pot fi achitate la jumătate din cuantumul minim în termen de cel mult 15 zile de la primirea procesului verbal. Legea a intrat în vigoare începând cu data de 24 august 2018. Până la această dată, termenul în care era posibilă reducerea de 50% era de 48 de ore de la înmânarea procesului verbal. Relaxarea legislaţiei are rolul de a favoriza plata amenzilor.

În primă fază, programul este doar pentru amenzile rutiere, însă este în discuţie şi o variantă care să includă această posibilitate pentru toate amenzile emise de poliţie şi de instituţiile abilitate. Art. 6 din Legea nr. 203/2018 prevede că achitarea amenzii contraventionale se poate face la orice unitate a Trezoreriei Statului, a casieriile unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau la alte entităţi prevăzute de lege, indiferent de domiciliul persoanei fizice.

Un proces verbal de constatare a contravenţiei va include în mod obligatoriu data şi locul unde a fost încheiat. Totodată, documentul va avea numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator, precum şi numele, prenumele, domiciliul şi codul numeric personal al contravenientului.

Evident, va fi descrisă fapta contravenţională, cu tot cu data, ora şi locul în care a fost săvărşită de contravenient, dar şi o descriere specifică a împrejurărilor în care s-a întâmplat aceasta, pentru a putea fi apreciată gravitatea sa şi evaluarea eventualelor pagube. Va fi indicat şi actul normativ prin care se stabilieşte şi este sancţionată contravenţia şi va fi menţionată şi posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal de constatare. Totodată, documentul trebuie să includă şi termenul de exercitare a căii de atac şi instanţa la care se depune plângerea. În cazul în care procesul prin care se contestă amenda este pierdut de petent, atunci valoarea sumei va fi plătită integral.

În cazul unui accident rutier, va fi indicată şi societatea de asigurări a şoferului vinovat. O altă schimbare importantă este că amenzile nu mai pot fi plătite direct la poliţist. Ministerul Afacerilor Interne a decis să elimine orice schimb de bani între agenţi şi cetăţeni.

Citiţi şi:

 

VIDEO Tânăr aflat sub influenţa drogului „zombie“, surprins la Alba Iulia. Se legăna pierdut în ploaie lângă DN1

 

FOTO VIDEO „Vom exploda bombe la locul celor nedrepţi“. Mesaj similar Statului Islamic, filmat de bărbatul arestat pentru ameninţare teroristă

 

Fostul director al Direcţiei Silvice Alba, trimis în judecată pentru delapidare. A cumpărat lopeţi la preţ triplu şi a folosit combustibil în interes personal

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite