Cu ce se jucau copiii din România în urmă cu 100 de ani FOTO – VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Motorul cu abur, o jucărie din anul 1900
Motorul cu abur, o jucărie din anul 1900

O inedită expoziţie de jucării a fost inaugurată vineri la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Sunt expuse peste 500 de jucării din colecţia privată a inginerului bucureştean Cristian Dumitru. Cea mai veche jucărie expusă are peste 100 de ani.

Cele mai multe jucării sunt din perioada anilor 1950 – 1980. Sunt expuse maşini, figurine, păpuşi, tancuri, trenuleţe, avioane, roboţi, arme, nave spaţiale şi multe alte jucării care au încântat copilăria multor persoane. Sunt jucării româneşti şi străine.

„Am început cu jucăriile mele, ale fraţilor mei şi prietenilor. Multe sunt procurate la schimb cu alte obiecte, un pachet de ţigări sau un disc, în tinereţe. Împreună cu fratele meu am înfiinţat şi o formă legală a hobby-ului nostru, adică Asociaţia Muzeul Jucăriilor. Am demarat şi Catalogul jucăriilor româneşti. Am terminat primul volum, dar nu mai există informaţie, având în vedere că fabricile româneşti s-au desfiinţat“, a spus Cristian Dumitru.

Inginerul Cristian Dumitru, proprietarul colecţiei de jucării

Inginerul Cristian Dumitru, proprietarul colecţiei. Click pe poză pentru galerie foto

Cea mai veche jucărie expusă este un motor cu aburi din perioada anilor 1900. Are o vechime de peste 100 de ani. „Pistonul antrena o bielă, manivela şi volanul ca să aibă o inerţie, să învărtă circuitul. Nu se învârtea numai ea, era un motor şi pentru alte jucării. De exemplu un tăietor de lemne care mişca fierăstrăul“, a completat Cristian Dumitru.

Proprietarul jucăriei a spus că a primit jucăria de la un prieten, care o avea de la bunicul său. „La vremea respectivă jucăriile erau foarte rare şi foarte scumpe. Am aflat că un motor cu abur de jucărie costa atunci echivalentul a doi porci. Doar familiile mai înstărite îşi permiteau să cumpere jucării la copii“, a afirmat inginerul din Bucureşti.

Expoziţie de jucării la Alba Iulia

Click pe poză pentru galerie foto

Întreaga sa colecţie numără aproximativ 12.000 de jucării şi are o valoare în bani de circa 40.000 de euro. Cea mai scumpă jucărie expusă la Alba Iulia valorează 1.000 de euro. „Ţin colecţia în trei locuri diferite pentru că nu am unde să o pun în întregime. Sper ca la un moment dat să putem înfiinţa un muzeu al jucăriilor“, a precizat Cristian Dumitru. Cele mai multe jucării au fost achiziţionate prin donaţii de la prieteni, cunoscuţi şi alte persoane. În ultimii ani, colecţionarul a început să cumpere jucării şi de pe internet. Expoziţia de la Alba Iulia este deschisă până în luna septembrie.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite