Condamnat analfabet, obligat de instanță să facă un curs de perfecționare profesională. Eroarea, reparată după un an

0
Publicat:

Un bărbat din Alba a fost condamnat să meargă la școală deși nu știe să scrie și să citească. După un an de la pronunțarea hotărârii instanței, angajații Serviciului de Probațiune Alba au cerut anularea obligației impuse de magistrat.

Condamnații cu suspendare sunt obligați să urmeze cursuri de reintegrare FOTO Adevărul
Condamnații cu suspendare sunt obligați să urmeze cursuri de reintegrare FOTO Adevărul

Mihai Stoica, în vârstă de 38 de ani, și-a lovit vecinul, iar apoi a plecat la muncă în străinătate. S-a întâmplat în 2019, când a cumpărat un porc de la un vecin, însă a rămas dator cu suma de 1.500 de lei. Când se pregătea să plece la muncă în Germania, vecinul a venit și i-a cerut banii.

Atunci, s-a enervat şi l-a lovit în mod repetat cu pumnii în față, după care l-a prins cu mâinile şi l-a dat cu capul de un perete ale casei, de mai multe ori, până când victima şi-a pierdut cunoștința. Ulterior l-a scos în curte pe bărbatul bătut, lăsându-l lângă drum, după care s-a urcat liniștit în microbuzul care îl aștepta la poartă și a plecat spre locul de muncă din străinătate.  Agresorul nu a apucat să iasă din țară, pentru că poliția a plecat pe urmele sale. Bărbatul agresat a avut nevoie de 50 de zile de îngrijiri medicale.

În urma agresiunii comise, Mihai Stoica a fost condamant, în 28 iulie 2022, la pedeapsa de un an de închisoare, cu suspendare, sub supraveghere pe un termen de trei ani. Potrivit deciziei instanței, în această perioadă, bărbatul a fost obligat să urmeze un curs de pregătire școlară sau de calificare profesională și să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probațiune Alba.

Obligații anulate de aceeași instanță

Magistratul care a pronunțat hotărârea nu știa că bărbatul nu știe să scrie și să citească și a aplicat condițiile prevăzute de Codul Penal în cazul acordării unor perioade de supraveghere a condamnaților. Ulterior, reprezentanții Serviciului de Probațiune au constatat că persoana nu poate urma cursul de formare profesională.

„Numitul nu este şcolarizat, are doar o singură clasă, nu ştie să scrie şi să citească, aceasta fiind o condiţie obligatorie de eligibilitate la un curs de formare profesională. Participanţii la programele de reintegrare trebuie să ştie să scrie şi să citească, să facă teme acasă şi să participe activ la sesiunile programului”, se preciza în acțiunea prin care s-a cerut modificarea obligațiilor impuse bărbatului. Cu alte cuvinte acesta nu îndeplinea condițiile pentru a fi inclus într-un astfel de program.

În 2 noiembrie 2023, Judecătoria Blaj a admis acțiunea și a încetat obligația participării bărbatului la cursul de formare profesională.

Condamnatul Mihai Stoica a rămas cu celelalte condiții impuse de judecător, respectiv efectuarea a 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, anunțarea schimbării locuinței și a oricărei deplasări care depășește 5 zile și anunțarea schimbării locului de muncă.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite