Ghinion pentru un șofer ieșit în trafic băut bine. Implicat nevinovat într-un accident, a ajuns direct în arest
0Un șofer din Alba Iulia a ieșit băut bine în trafic și a avut ghinionul să fie implicat, fără vinovăție, într-un accident rutier. Urmarea: a ajuns în arestul Poliției.
Polițiștii din Alba Iulia au intervenit în weekend pe strada Tudor Vladimirescu din oraș, pentru soluționarea unui eveniment rutier, soldat cu pagube materiale.
La fața locului a fost identificat doar unul dintre autoturismele implicate, iar polițiștii au efectuat cercetări pentru identificarea celuilalt. În urma acestora, a fost identificat un bărbat de 32 de ani, din Alba Iulia, care ar fi fost implicat în accident fără vinovăție, dar care ar fi fost sub influența băuturilor alcoolice, motiv pentru care ar fi încercat să se sustragă testării privind consumul de alcool.
Ulterior, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 1,31 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
„Bărbatul a fost reținut, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului, iar în cursul zilei de sâmbătă, 18 noiembrie, a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale. Cercetările sunt continuate”, a transmis IPJ Alba.
24 de ore în arest
Polițiștii rutieri rețin pentru 24 de ore pe toți șoferii care sunt depistați cu alcoolemie de cel puțin 1 mg/l alcool pur în aerul expirat și care nu produc accidente grave. În astfel de cazuri, concentrația de alcool pur în sânge depășește 2 g/l. După o zi în arest sunt plasați, de procuror, sub control judiciar. La finalul procesului penal primesc, de obicei, închisoare cu suspendare sau, mai rar, cu amânarea aplicării pedepsei.
În cazul evenimentelor rutiere cu victime, șoferii aflați sub influența alcoolului sunt propuși și pentru arestare preventivă. Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.