Condamnări la închisoare, la Tribunalul Alba, pentru doi inculpaţi care au recunoscut faptele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Alba a pronunţat recent condamnări la închisoare pentru doi barbaţi judecaţi în dosare penale separate, care au recunoscut faptele. Unul a primit 5 ani de închisoare cu executare, iar celălalt s-a ales cu pedeapsa de 6 luni închisoare cu suspendare.

Bărbatul condamnat la 5 ani de închisoare cu executare se numeşte Potra Strugurel şi este judecat în dosarul unui omor deosebit de grav ce a avut loc în luna ianaurie, în satul Găbud, comuna Noşlac. Bărbatul în vârstă de 32 de ani a recunoscut săvârşirea faptelor, iar instanţa de judecată a admis cererea de schimbare a încadrării juridice a faptei din tâlhărie şi furt şi l-a condamnat la două pedepse de câte 4 ani de închisoare. Acestea au fost contopite şi s-a aplicat un spor de 1 an, astfel încât inculpatul vas ta 5 ani după gratii. Aceeaşi pedeapsă a fost primită, în urmă cu o lună de zile, de un alt inculpate în dosar, Potra trifan, care, de asemenea a recunoscuta faptele. Sunt judecaţi în continuare Potra Gabriel şi Potra Antonius pentru omor deosebit de grav, pentru care riscă 25 de ani de închisoare. 

”În noaptea de 06/07.01.2013, în jurul orelor 23.30, cei patru inculpaţi, după o prealabilă înţelegere, au plecat în localitatea Găbud cu intenţia de a sustrage bunuri.  Ajungând în sat au pătruns fără drept în curtea imobilului aparţinând victimei unde, cu ajutorul unui levier au forţat sistemele de închidere a uşilor şi au sustras mai multe produse alimentare din afumătoare, băuturi alcoolice din beci şi un cazan din cupru dintr-o dependinţă, bunuri în valoare totală de aproximativ 1.000 de lei. În acest timp, victima a ieşit afară şi i-a surprins pe autori în curtea locuinţei, motiv pentru care a trecut la urmărirea acestora, spre grădina casei. Pentru a-şi asigura scăparea, cei patru autori i-au aplicat victimei mai multe lovituri cu un levier şi o bâtă provocându-i multiple leziuni traumatice grave”, se afirmă într-un comunicat al IPJ Alba făcut public la momentul identificării şi arestării acestora.

Bătrânul lovit, Alexandru Moldovan, de 74 de ani, a fost transportat la  Spitalul Municipal Aiud iar în urmare complicaţiilor apărute a fost transferat hla Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale. În 11 ianuarie 2013 a decedat.

Inchisoare cu suspendare, într-un dosar DIICOT

Al doilea bărbat pentru care s-a pronunţat condamnarea cu suspendare se numeşte Şerpu Petru şi este judecat într-un dosar trimis în judecată de DIICOT Alba Iulia. Dosarul a fost instrumentat după disjungeri din cauzele "Prostituate pentru VIP-uri" şi "Pomponio". Patru inculpate au fost trimişi în judecată: Luigi Saviato, Sergio Cortegiani, Petru Şerpu şi Ana Florina Mara Lazăr. Cei patru sunt acuzaţi că au realizat o grupare infracţională prin care au eludat bugetul statului de plata sumei de aproximativ 350.000 de lei reprezentând impozite şi TVA.

Suma este rezultatul cheltuielilor realizate de peste 200 de vânători italieni care s-au cazat în perioada 2009 - 2010 la o pensiune din comuna Gârbova. Luigi Saviato şi Sergio Cortegiani sunt proprietarii pensiunii, iar cetăţenii români sunt angajaţi ai unor firme deţinute de aceştia. În total, procurorii au numărat 58 de grupuri de italieni, cuprinse între 3 şi 6 persoane, care au venit la Gârbova pentru a participa la vânători organizate legal. 

Vânătorii italieni cheltuiau sume importante de bani care nu erau evidenţiate în contabilitate şi, astfel, nu erau plătite taxele către stat. Primul termen al procesului va avea loc în 26 noiembrie 2012. Luigi Saviato şi Petru Şerpu sunt judecaţi şi în dosarul "Prostituate pentru VIP-uri". Italianul este acuzat de instigare la şantaj, iar românul de proxenetism.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite